NOVO - SAMO U AQUALAB PLUS LABORATORIJAMA U SRBIJI

Hipokretin (hypocretin) u likvoru

Aqualab plus laboratorije su jedine laboratorije u Srbiji i Republici Srpskoj, koje mogu ovu analizu da ponude svim korisnicima usluga, zahvaljuju─çi partnerskoj saradnji sa Nema─Źkim lancem laboratorija, Synlab. Cena analize je samo 2300 dinara.

Odre─Ĺivanje hipokretina u likvoru se vr┼íi u laboratoriji Aqualab u saradnji sa partnerskom laboratorijom Synlab-Nema─Źka. Prvi rezultati ovih odre─Ĺivanja dali su pozitivne rezultate u diferencijlnoj dijagnozi narkolepsija.

Hipokretin koii se naziva i oreksin je neurotransmiter koji u─Źestvuje u regulaciji pre svega budnosti. Smatra se da je nedostatak hipokretina uzrokovan oblikom narkolepsije (hroni─Źni poreme─çaj spavanja) koja je pra─çena katalepsijom (iznenadna mi┼íi─çna slabost). Nema sumnje, san je itekako va┼żan za fizi─Źko i psihi─Źko zdravlje ─Źoveka. Narkolepsija je okarakterisana preteranom pospano┼í─çu i iznenadnim napadima sna u neprimerenim situacijama. Oboleli od narkolepsije ─Źesto imaju isprekidan no─çni san. Narkolepsija je neurolo┼íki poreme─çaj spavanja i nije uzrokovan mentalnim poreme─çajem ili psiholo┼íkim problemima. Predpostavlja se da je uzrokovana gentskim mutacijama i abnormalnostima koje uti─Źu na specifi─Źne biolo┼íke ─Źinioce u mozgu, u kombinaciji sa uticajima is spoljne sredine (virusi).

Na─Ĺena su dva srodana peptida ( Oreksin-A i B, ili hipokretin-1 i -2). Studije su pokazale da oreksin A/hipokretin-1 mo┼żda ima ve─çi biolo┼íki zna─Źaj od oreksina B/hipokretina-2. Mada se ovi peptidi proizvode u veoma maloj populaciji ─çelija u lateralnom i posteriornom hipotalamusu, oni imaju uticaj na ceo mozak.

Ova metoda odre─Ĺivanja hipokretina-1 u likvoru je visoko specifi─Źna (99,1%) i osetljiva (88,5%) za narkolepsije s katalepsijom.

AQUALAB PLUS LABORATORIJE
LABORATORIJE VAŠE PORODICE