Hematologija i markeri zapaljenja

Krv igra ključnu ulogu u zdravlju čoveka. Ona služi za prenos vitalnih supstanci u organizmu, uključujući kiseonik i hranljive materije. Njom se takođe regulišu kiselost i balans vode u organizmu, a to sveukupno, čini da krv bude na prvoj liniji odbrane od mogućih bolesti.

Hematologija – grana interne medicine – bavi se upravo ispitivanjem krvi i lečenjem oboljenja izazvanih poremećajem krvne slike u koje ubrajamo blaža oboljenja, poput anemije, do teških oboljenja, poput leukemije.

Hematologija izučava poremećaje hemostaze, anemije, kao i akutne i hronične mijeloproliferativne i limfoproliferativne bolesti.

Kod zdrave osobe, u krvi su prisutne funkcionalno sposobne ćelije: trombociti, leukociti i eritrociti. Svaka od ovih ćelija ima svoju jedinstvenu funkciju. Trombociti su važni u primarnoj i sekundarnoj hemostazi, eritrociti su zaduženi za transport materija i gasova u organizmu (prvenstveno kiseonika i ugljen-dioksida), dok su leukociti najbitniji u odbrani organizma od bakterija i virusa.

Hematologu se treba obratiti ukoliko postoje neki od sledećih simptoma: nesvestice, učestale glavobolje, opšta mišićna slabost i brzo umaranje pri fizičkom naporu, zamućen vid, gubitak apetita i gubitak težine, uvećanje limfnih žlezda, bol u predelu rebara ili donjeg dela leđa, promena na koži nastalih usled izmenjenog stanja krvnih sudova (tačkaste mrlje i podlivi, modrice) ili pojačano znojenje.

Cilj hematoloških ispitivanja je da otkrije razlog mogućeg disbalansa u krvnim ćelijama i njihovoj funkcionalnosti. Bilo kakvo odstupanje od normalnih vrednosti smatra se pokazateljem abnormalnosti koje može biti blažeg ili težeg oblika.

Shodno tome, kada se primeti povišen broj belih krvnih zrnaca (leukocita), često se sumnja na postojanje infekcije. Povišen broj eritrocita može ukazivati na plućnu fibrozu ili neko drugo oboljenje koje sprečava dotok kiseonika, dok povišen broj trombocita može ukazati na prisustvo malignog oboljenja.

Zahvaljujući vrhunskoj laboratorijskoj opremi, savremenim reagensima i našem stručnom timu, Aqualab laboratorije pružaju visokospecifične hematološke analize, koje mogu biti od presudnog značaja u ranoj dijagnostici oboljenja i njihovom lečenju.