Celijakija (HLA-DQ2, HLA-DQ8)

Celijakija ili glutenska enteropatija je hronična bolest tankog creva uzrokovana glutenom iz pšenice, raži i ječma. Bolest se karakteriše poremećenim imunološkim odgovorom kod genetički predisponiranih osoba i konzumiranje glutena dovodi do upalnih promena s posledicom oštećenja sluznice tankog creva i malapsorpcijom.

Celijakija se javlja kod oko 1% populacije, odnosno kod oko 1 od 100 osoba. Ova bolest se može javiti u svakoj životnoj dobi i češće pogađa žene. Klasičnu sliku bolesti karakteriše pojava hroničnog proliva (ili zatvor), bol u stomaku, nadutost i gasovi, mučnina i ponavljajuća povraćanja, malaksalost i neraspoloženje, gubitak telesne težine, anemija, nedostatak vitamina i minerala.

Celijakija se često javlja uz druge autoimmune bolesti, a povezanost se tumači zajedničkom genetičkom predispozicijom. Najčešće bolesti povezana sa celijakijom su: šećerna bolest tipa 1, autoimune bolesti štitne žlezde, autoimune bolesti jetre, upalne bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), a pacijent može imati i egzokrinu pankreasnu insuficijenciju.

Genetički faktori rizika za celijakiju su dobro okarakterisani. Više od 90% pacijenata nosi glavnu varijantu kompleksa histokompatibilnosti klase II humanog leukocitnog antigena (HLA) zvanu DQ2 (kodirana sa DQB1*02 i DQA1*05). Druga najčešća varijanta je HLA DQ8 (kodirana sa DQB1*0302 i DQA1*03). Varijante DQ2 i DQ8 su neophodne za razvoj celijačne bolesti.

U Aqualab laboratorijama možete uraditi genetičko testiranjene na celijakiju. Uzorak za ovu analizu je EDTA krv koja se može uzeti bilo kada tokom dana tj ne postoji priprema za ovu analizu.
Vreme izdavanja rezultata je 1-2 dana.