Dan kontracepcije

kontraceptivna sredstva

AQUALAB LABORATORIJE I NATERA NA 8. WOMEN SAJMU U DELTA CITY-JU!!!

Svetski dan kontracepcije obeležava se svakog 26. septembra od 2007. godine sa ciljem da podigne svest o kontracepciji i da omogući mladim momcima i devojkama da donose informisane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Čemu služi kontracepcija?

Kontracepcija se koristi u svrhe sprečavanja neželjene trudnoće a funkcioniše po principu sprečavanja produkcije jajnih ćelija i/ili sprečavanju oplođivanja jajne ćelije.

Barijerna (mehanička) kontracepcija se odnosi na upotrebu prezervativa tokom seksualnih odnosa a ovim vidom kontracepcije mogu se sprečiti i polno prenosive bolesti. U ovaj vid kontracepcije spada i upotreba dijafragme, spirale, cervikalne kape i kontraceptivnog sunđera.

Hormonska kontracepcija se svodi na upotrebu tableta koje sadrže estrogen ili gestagen a njihov mehanizam delovanja svodi se na inhibiciju ovulacije. Bitno je napomenuti da fertilitet nakon njihove upotrebe ostaje nepromenjen.

Ireverzibilna (trajna) kontracepcija podrazumeva metode kojima se trajno uklanja sposobnost začeća tj. oplodnje. Ligatura (podvezivanje), resekcija jajnika, i elektrokoagulacija spadaju u metode koje se mogu izvršiti nad osobama ženskog pola dok se kod muškaraca može izvršiti vazektomija.

Postkoitalna kontracepcija podrazumeva kombinovane estrogensko-progesteronske preparate koji se uzimaju najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Šta sve treba znati pre upotrebe kontracepcije

Metode današnje kontracepcije, od metoda merenja bazalne temperature pa do sterilizacije, sačinjavaju širok spektar mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće, koji može zadovoljiti potrebe svih parova u bilo kojoj životnoj situaciji. Najčešće korišćena kontracepcijska metoda je oralna kontracepcija (kontracepcijske tablete, „pilule“). Kontraceptivne pilule u sebi sadrže estrogen i gestagene. To su sintetički dobijeni hormoni strukture slične prirodnim ženskim seksualnim hormonima, ali su za razliku od njih aktivni kada se uzmu oralno. Deluju na više nivoa.

Estrogeni suprimiraju sekreciju FSH (folikulostimulirajućeg hormona) i na taj način sprečavaju razvoj dominantnog folikula. Gestageni utiču na LH (luteinizirajući hormon), te sprečavaju ovulaciju.

Preduslov za korišćenje kontracepcijskih pilula je da žena bude zdrava, jer ako ima hronično oboljenje jetre, kardiovaskularnog sistema i bubrega, kao i druge hronične bolesti poput proširenih vena, hepatitisa B i C, hormonska kontracepcija je apsolutno isključena.

Savetovanje sa ginekologom je inače obavezno kod ove terapije, uz obavezne tromesečne laboratorijske analize krvi, koje se preporučuju svakoj ženi.

Medjutim kontraceptivna terapija ima sve veći značaj u tretmanu i lečenju problema akni (bubuljica). Bitku sa bubuljicama i aknama ne vode samo tinejdžeri. Isti problem može da muči i zrele žene. Hormoni su krivi za to. Stvaranje bubuljica i akni na licu posledica je neuravnoteženosti muških i ženskih hormona. Drugi uzrok, koji utiče na količinu bubuljica je povećana osetljivost na hormonalne promene – što za rezultat daje prekomernu proizvodnju masnoće na koži i promene na ceruminoznim žlezdama. Posledica je upala žlezda, odnosno bubuljica. Pre nego što posetite Vašeg dermatologa ili ginekologa, preporuka je da se urade i određene analize.

  • Krvna slika
  • Glukoza, Gvožđe
  • Lipidni status ( holesterol, HDL holesterol, LDL holesterol, trigliceridi )
  • Hormoni štitne žlezde: TSH, FT4
  • Reproduktivni hormoni: Estradiol, LH, FSH, progesteron, prolaktin, testosteron, androstendion, DHEA-S, free testosteron

Kao i uvek, AQUALAB LABORATORIJE su uz Vas i brinu o Vašem zdravlju. U svim našim laboratorijama, (lokacije možete videti na https://aqualab.rs/laboratorije-mapa/) u ponedeljak 26.09.2016. godine možete uraditi faktore koagulacije i to: protrombinsko vreme i aPTT sa 20% popusta!!!