DNK test

Detekcija gena

DNK TEST

Garantovana tačnost DNK testova omogućuje pouzdan odgovor na pitanje o očinstvu ili materinstvu. DNK testovi se najčešće obavljaju iz uzoraka pljuvačke deteta i spornog oca. Ukoliko planirate da rezultate analiza koristite na Sudu, potrebno je da lično dođete u neku od naših ispostava. Tamo će vam, nakon što se identifikujete ličnim ispravama i potpišete saglasnost za obavljanje DNK testova, biti uzeti uzorci sluznice iz usta.

Šta se utvrđuje DNK testom?

Dezoksiribonukleinska kiselina – DNK, osnovni je genetički materijal koji se nasleđuje od majke i oca. Svako dete u svojoj DNK ima 50% majčinog i 50% očevog genetskom materijala. Preciznost testova kojima se određuje očinstvo ili materinstvo je 99.9%, što znači da su ovi testovi izuzetno precizni u svojim rezultatima.

Pri analizi rezultata, genetičar upoređuje DNK uzorak oca/majke sa uzorkom deteta. Sa izuzetkom izvesnih mutacija koje genetičar uzima u obzir pri upoređivanju dva uzorka, dva uzorka se moraju preklapati po svim markerima kako bi se osoba mogla proglasiti biološkim ocem/majkom deteta.

Šta se ne može utvrditi DNK testom?

  • biološka veza koja nije zasnovana na biološkom roditeljstvu. Dakle, rodbinske veze izvan toga (ujaci, teče, strine, braća, sestre, bake, deke) ne mogu se utvrditi ovim testom.
  • porodično stablo
  • godine testiranih osoba
  • poreklo testiranih osoba

Procedura

Saglasnost za testiranje maloletnog deteta mora dati jedan od roditelja, što se potvrđuje izvodom iz matične knjige rođenih deteta. Ukoliko želite da se očinstvo utvrdi i pre rođenja deteta, zamolite svog ginekologa da nam se obrati telefonom kako bismo objasnili sve detalje vezane za uzimanje uzoraka.

DNK testovi iz uzoraka koje donesete lično ili dostavite poštom (najčešće su to četkice za zube ili opušci od cigareta) jednako su pouzdani, ali se ne mogu koristiti na sudu. Informacije o načinu uzimanja i dostavljanja uzoraka, kao i o prikladnosti različitih drugih uzoraka za sprovođenje DNK analiza, možete dobiti pozivom na naše brojeve telefona.

DNK testove obavljaju vrhunski stručnjaci iz oblasti forenzičke genetike.

Rezultat je gotov u roku od osam radnih dana.

Cene na upit putem mejla na office@aqualab.rs

Napomena: Za prenatalno utvrđivanje očinstva cene ne uključuju uzimanje uzoraka horiona, amniona ili krvi iz pupčanika – te uzorke uzima isključivo ginekolog i uzimanje se dodatno naplaćuje.