Uputstva za sakupljanje fecesa (stolice) za testiranje na okultno krvarenje (FOBT)

uputstva za skupljanje fecesa

– Pacijentima se savetuje da jedu namirnice bogate vlaknastim materijama nedelju dana pre testiranja, da bi se ubrzao prolazak sadržaja kroz creva.
– Upotrebu acetilsalicilne kiseline ili drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) treba izbegavati barem jednu nedelju pre testiranja.
– Lažno negativni rezultati mogu se pojaviti kod pacijenata koji su uzimali vitamin C, pa se takvim pacijentima savetuje, da ga ne uzimaju nedelju pre ispitivanja.
– Analiza se ne preporučuje kod žena pre, za vreme i 3 dana nakon menstruacije. Analizu ne treba raditi ukoliko postoji krvarenje izazvano hemoroidima ili konstipacijom (zatvorom) kao i rektalna primena nekih lekova.

Pre uzimanja uzorka nabavite posudicu sa kašikicom u laboratoriji ili apoteci. Uzorak fecesa za testiranje na okultno krvarenje uzeti kašikicom koja je pričvršćena na poklopcu posudice sa dva različita mesta strogo vodeći računa da stolica nije u dodiru sa urinom (razvodnjena) ili dezinfekcionim sredstvom u WC šolji. Uzorak doneti istog dana u laboratoriju.

Potrebno je doneti svaki dan po jedan uzorak 3 dana za redom ukoliko je moguće.