D-DIMERI

D-dimeri normalisht nuk mund të zbulohet në gjak ose është i pranishëm në përqendrime shumë të ulëta, me përjashtim të rastit kur vetë trupi krijon (dhe prish) një mpiksje. Mpiksja përbëhet nga pjesë të ndryshme të fibrinës së ndërlidhur, e cila gradualisht shpërbëhet dhe një nga produktet përfundimtare të zbërthimit të saj është D-dimeri.

Shkaqet e vlerave të ngritura

Kur një enë ose ind gjaku lëndohet dhe fillon të rrjedh gjak, trupi fillon procesin e hemostazës për të formuar një mpiksje gjaku dhe për të ndaluar gjakderdhjen. Formohen zinxhirë proteinash – fibrina, të cilat ndërlidhen me njëra-tjetrën duke formuar një rrjet fibrine, e cila së bashku me trombocitet ndihmon në mbajtjen e mpiksjes së gjakut në vendin e lëndimit deri në shërimin e dëmtimit.

Faktoret e rrezikut

Ekzistojnë një sërë faktorësh rreziku për shfaqjen e vlerave të ngritura të D-dimerit. Vlerat e ngritura mund të konstatohen: në rastin e procedurave të mëdha kirurgjikale, shtrirjes së zgjatur (imobilizimi), përdorimit të pilulave kontraceptive ose terapisë zëvendësuese të hormoneve, frakturave, shtatzënisë dhe lindjes së fundit, sindromës antifosfolipide, çrregullimeve të koagulimit të trashëguar (prania e faktorit V. Mutacioni i Leiden, trombofilia), ngjarjet e mëparshme tromboembolike venoze (VTE), obeziteti, pirja e duhanit.

Simptomat e vlerave të ngritura

Vlerat e ngritura të D-dimerit ndodhin më shpesh në trombozën e venave të thella (DVT), emboli pulmonare (PE) dhe koagulimin intravaskular të shpërndarë (DIC). Simptomat e trombozës së venave të thella janë: dhimbje në këmbë, ënjtje në këmbë, skuqje ose vija të kuqe në këmbë. Megjithëse mpiksjet e gjakut më së shpeshti formohen në venat e thella të ekstremiteteve të poshtme, ato mund të formohen edhe në pjesë të tjera të trupit.

Përcaktimi i D-dimerit është i rëndësishëm nëse pacienti ka ndonjë nga simptomat e embolisë pulmonare: vështirësi në frymëmarrje, kollë, kollitje gjaku, dhimbje gjoksi, rrahje të shpejta të zemrës.

Matja e D-dimerit mund të jetë gjithashtu e dobishme në diagnostikimin e koagulimit të përhapur intravaskular, një gjendje në të cilën ka aktivizim dhe konsum të tepruar të faktorëve të koagulimit dhe formimin e trombit në të gjithë trupin.

 

Diagnostifikimi

Përdorimi kryesor i D-dimerit si një parametër laboratorik-diagnostik është të përjashtojë praninë e çrregullimeve tromboembolike, kryesisht në diagnostikimin urgjent të pacientëve me trombozë të dyshuar të venave të thella dhe emboli pulmonare. Rritja e vlerave të D-dimerit pritet gjithashtu në kushte të tilla si koagulimi intravaskular i përhapur, malinjiteti, sepsa dhe preeklampsia. Vlerat e larta të D-dimerit mund të gjenden edhe në kushte të tjera si disa infeksione, sëmundje të mëlçisë, disa tumore. Vlerat e këtij parametri rriten gjatë viteve të jetës, kështu që tek personat mbi 80 vjeç, rritja e vlerës nuk duhet të jetë gjithmonë shenjë e sëmundjes.

Rekomandohet që kur monitorohen vlerat e D-dimerit gjatë rrjedhës së sëmundjes, përcaktimi duhet të bëhet gjithmonë në të njëjtën mënyrë, në të njëjtin laborator.

Interpretimi i rezultateve

Një rezultat normal ose “negativ” i D-dimerit (niveli i D-dimerit është nën pragjet e paracaktuara) do të thotë që personi i testuar nuk ka një gjendje ose sëmundje akute që shkakton formimin dhe ndarjen e mpiksjeve. Përcaktimi i D-dimerit përdoret për të përjashtuar koagulimin si shkaktar i simptomave.

Një rezultat pozitiv D dimer tregon praninë e mundshme të një mpiksje gjaku (tromb) në trup, por nuk tregon për vendndodhjen ose shkakun e tij. Megjithatë, vlerat e rritura nuk tregojnë domosdoshmërisht praninë e trombozës, pasi kushte dhe faktorë të tjerë mund të rezultojnë në një rritje të niveleve të D-dimerit (p.sh., gjatë shtatzënisë, ndodh edhe formimi dhe prishja e fibrinës).

Dihet se D-dimeri është një test i ndjeshmërisë së lartë – ndjeshmërisë, por specifikitetit të ulët, që do të thotë se mund të ngrihet në kushte dhe sëmundje të ndryshme. Përdoret si një parametër shtesë i rëndësishëm në diagnostikimin laboratorik.

 

COVID-19 dhe nivele të ngritura të D-dimerit

Që nga fillimi i pandemisë Covid-19, përfshirja e D-dimerit si një biomarker i prognozës dhe monitorimit të rrjedhës së kësaj viremie ka rezultuar shumë i dobishëm. Në një numër të caktuar pacientësh janë vërejtur vlera të larta të D-dimerit dhe tendencë për të formuar mpiksje gjaku.

Me infeksionin e Covid-19, shpesh ndodhin komplikime, të shoqëruara me trombozë të venave dhe arterieve në të gjitha pjesët e trupit. U zbulua se vetë virusi është në gjendje të inicojë procesin e koagulimit dhe kështu të çojë në formimin e një trombi. Nga ana tjetër, dihet se një përgjigje e fortë inflamatore e trupit mund të dëmtojë enët e gjakut dhe të fillojë procesin e trombozës në to dhe manifestohet pas lodhjes afatgjatë, shtrirjes së gjatë, çrregullimeve të përbërjes së gjakut dhe rritjes së viskozitetit. deri te temperatura e lartë dhe dehidratimi.

Në pacientët me pasqyrë klinike më të theksuar, virusi Covid-19, përveçse shkakton ndryshime në mushkëri, mund të prekë ndjeshëm sistemin venoz dhe atë arterial. Ndryshimet që mund të ndodhin janë stuhi citokine, ndërprerje e kaskadës së koagulimit dhe komplikime trombotike. Gjithashtu është vënë re se komplikimet janë më të shpeshta tek personat që tashmë kanë probleme me enët e gjakut, si diabetikët, personat që vuajnë nga tensioni i lartë, disa sëmundje autoimune etj.

Gjatë epidemisë së Covid-19, u kryen studime të shumta shkencore që treguan se ekziston një korrelacion midis vlerave të ngritura të D-dimerit dhe ashpërsisë së sëmundjes. Është konfirmuar se vlerat që janë shumë të larta (5 herë më të larta se normalja) në pacientët me Covid-19 kanë një shans më të lartë për një përfundim të keq.

Çmimi D-dimer

Çmimi i D-dimerit përshtatet me metodën dhe metodën e funksionimit. Ju mund t’i shihni të gjitha çmimet në faqen tonë të internetit në seksionin e listës së çmimeve.

 

Mjekimi

Nëse pacientët kanë vlera të larta të D-dimerit, është e nevojshme të futet terapi antikoagulante – barna që parandalojnë formimin e trombit.

Nëse pacienti nuk vjen nga një institucion ku tashmë trajtohet, pasi bisedon me një ekspert konsulent të Aqualab, ai referohet në poliklinikat dhe praktikat e Family Medica që funksionojnë si pjesë e këtij sistemi.

 

Prof Dr. Mirka Ilić
Specialist në biokiminë mjekësore
Konsulent ekspert i laboratorit Aqualab