Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija je stanje povišenog krvnog pritiska koje izaziva tegobe poput glavobolje i ubrzanog rada srca, a nelečena arterijska hipertenzija može da dovede i do infarkta miokarda (srčanog udara) ili moždanog udara (šloga). Arterijska hipertenzija je uzrok hiljada smrtnih ishoda u svetu, sa sve većom stopom oboljevanja.

povišen krvni pritisak

Šta je arterijska hipertenzija?

Arterijska hipertenzija označava visok krvni pritisak, tj. dijastolni pritisak veći od 90 mm/Hg, i sistolni pritisak koji je veći od 140 mm/Hg. Ove merne jedinice se odnose na milimetar živinog stuba koji se očitava na meraču pritiska.

Sistolni pritisak podrazumeva skupljanje srčanih pretkomora i komora, usled čega se krv potiskuje u krvne sudove. Dijastolni pritisak nastupa pri širenju pretkomora i komora, i na taj način se srce puni krvlju.

Arterijska hipertenzija može da bude primarna i sekundarna.

Primarna arterijska hipertenzija

Primarna arterijska hipertenzija nastaje postepeno, usled spleta faktora koji nisu u potpunosti poznati, iako se zna da nezdrav način života, zloupotreba alkohola i pušenje doprinose njenoj pojavi.

Pored ovih faktora, nastanku primarne arterijske hipertenzije doprinose i:

 • Familijarna predispozicija. Arterijska hipertenzija može da bude nasledna. Naučnici to objašnjavaju mutacijom gena ili genetskim abnormalnostima koje se nasleđuju od roditelja.
 • Oboljenja organa koji nisu deo kardiovaskularnog sistema. Oboljenja bubrega mogu da poremete prirodnu ravnotežu metabolizma soli. Posledica ovog procesa može da bude i povišen krvni pritisak.
 • Fizička neaktivnost. Nedostatak fizičke aktivnosti i loša ishrana dovode do nagomilavanja lipida u unutrašnjosti zidova krvnih sudova (ateroskleroze), što za posledicu može da ima povišen arterijski pritisak.

Sekundarna arterijska hipertenzija

Sekundarna arterijska hipertenzija nastaje brzo, i dovodi do teže kliničke slike. Sekundarnu hipertenziju izazivaju:

 • urođene srčane mane
 • opstruktivna apnea
 • tumori endokrinih žlezda
 • neželjeni efekti lekova
 • zloupotreba alkohola

Simptomi arterijske hipertenzije

Arterijska hipertenzija, a naročito primarna, često može da bude asimptomatska. Kod sekundarne arterijske hipertenzije, simptomi mogu da se pojave brže, i da budu praćeni ostalim simptomima u zavisnosti od oboljenja koje indirektno dovodi do tegoba. Godišnji pregled je najpouzdaniji način da se otkrije postojanje arterijske hipertenzije. Ukoliko postoji porodična predispozicija, preglede je potrebno obaviti i češće.

Arterijska hipertenzija može da bude prisutna godinama bez ikakvih simptoma. Nelečena arterijska hipertenzija može da dovede do srčanog i moždanog udara, što potvrđuje potrebu za redovnom kontrolom.

Srećom, kada se otkrije prisustvo arterijske hipertenzije, postoji više načina da se ovo oboljenje drži pod kontrolom.

Arterijsku hipertenziju možete prepoznati ukoliko se jave dva ili više sledećih simptoma:

 • bol u grudima
 • nepravilan rad srca
 • krv u urinu
 • pulsiranje u ušima
 • glavobolja
 • krvarenje iz nosa
 • umor
 • problemi sa vidom
 • otežano disanje.

Godine života i genetika su faktori za nastanak arterijske hipertenzije na koje ne možemo da utičemo. Ipak, postoje faktori rizika koji su pod našom kontrolom i na koje možemo da utičemo.

U faktore rizika se ubrajaju:

Dijabetes. Verovatnoća da osoba koja ima šećernu bolest razvije i arterijsku hipertenziju je veoma izražena. Dijabetes prethodi nastanku ateroskleroze i stvara preduslov za stvaranje hipertenzije.

Neadekvatna ishrana. Ishrana koja se bazira na prekomernom unosu soli i smanjenom unosu kalijuma dovodi do povšenog rizika od razvoja arterijske hipertenzije.

Fizička neaktivnost. Fizička aktivnost održava srce i krvne sudove jakim i zdravim, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska.

Gojaznost. Prekomerna telesna težina remeti ravnomernu raspodelu kiseonika u organizmu. Ukoliko je osoba gojazna dug vremenski period, javljaju se komplikacije na srcu i krvnim sudovima. Gojaznost je i preduslov za stvaranje povišenog nivoa lošeg holesterola i triglicerida, što dovodi do pojave ateroskleroze.

Mere prevencije arterijske hipertenzije obuhvataju primenu gorenavedenih stavki. Ipak, nezavisno od stila života i opšteg zdravstvenog stanja osobe, familijarna predispozicija i godine starosti mogu da dovedu do njenog nastanka.

Dijagnoza

Arterijska hipertenzija se dijagnostikuje merenjem krvnog pritiska.

Pritisak je potrebno meriti nekoliko puta, i to u razmacima i različitim okolnostima (u lekarskoj ordinaciji i u kućnim uslovima).

Dijagnoza arterijske hipertenzije ne može da se postavi na osnovu jednog merenja, već je potrebno meriti pritisak u nekoliko navrata da bi se ustanovio problem. Krvni pritisak osciluje tokom dana, usled različitih faktora (stresa, fizičkog napora, itd.), što je sasvim normalna pojava i ne ukazuje nužno na arterijsku hipertenziju.

 • Normalnim krvnim pritiskom se smatra pritisak ispod 120/80 mm Hg.
 • Povišenim krvnim pritiskom se smatra sistolni pritisak od 120 do 129 mm/Hg i dijastolni pritisak ispod 80 mm/Hg.
 • Blaga arterijska hipertenzija podrazumeva sistolni pritisak od 130 do 139 mm/Hg ili dijastolni pritisak od 80 do 89 mm/Hg.
 • Granična arterijska hipertenzija podrazumeva sistolni pritisak od 140 mm/Hg ili veći, ili dijastolni pritisak od 90 mm/Hg ili veći.
 • Srednje teška arterijska hipertenzija podrazumeva pritisak viši od 180/120 mm/Hg.
 • Teška arterijska hipertenzija podrazumeva pritisak viši od 180/130 i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Pod uslovom da je krvni pritisak visok prilikom svakog merenja, potrebno je da se obave dodatni testovi kako bi se isključila mogućnost sekundarne hipertenzije. Ovi testovi obično uključuju:

Kako se leči arterijska hipertenzija?

Kontrola arterijske hipertenzije prevashodno počinje sa promenom odgovarajućeg higijensko-dijetetskog režima. Pod time se podrazumeva:

 • smanjeni unos soli
 • redovna i umerena fizička aktivnost
 • redukcija telesne težine ukoliko je osoba gojazna
 • kontrolisan unos alkohola (do jedne čaše dnevno za žene, i do dve čaše dnevno za muškarce).

U nekim slučajevima ove promene nisu dovoljne da se arterijska hipertenzija drži pod kontrolom. Tada je potrebno uključiti i terapiju lekovima sa različitim mehanizmima delovanja.

Najefikasnija terapija je ona koja uključuje nekoliko tipova lekova.

Lekovi koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska su:

Diuretici pomoću kojih se eliminišu natrijum i voda iz organizma. Diuretici koji se koriste za lečenje arterijske hipertenzije su spironolakton, lasix (furosemid), i drugi. Učestalo mokrenje je čest neželjeni efekat koji proizvode diuretici, što dovodi do dodatnog gubitka kalijuma. U tom slučaju, lečenju se dodaje diuretik koji štedi kalijum (triamteren, amilorid i spironolakton).

Inhibitori angiotenzin-konvertujućeg enzima (ACE-inhibitori) su lekovi koji opuštaju krvne sudove i dovode do inhibiranja supstanci koje sužavaju vene i arterije. U njih spadaju benazepril, lizinopril, kaptopril i drugi.

Antagonisti angiotenzin II receptora su, takođe, lekovi koji opuštaju krvne sudove i blokiraju stvaranje prirodne hemikalije koja ih sužava. U ove lekove spadaju losartan, valsartan, telmisartan, i drugi.

Blokatori kalcijumskih kanala su lekovi kao što su nifedipin, verapamil, i drugi, a imaju slično dejstvo gorenavedenim lekovima.

U terapiji za lečenje arterijske hipertenzije se mogu koristiti i antagonisti aldosterona (eplerenon i spironolakton), alfa-blokatori (terazosin, prazosin), beta-blokatori (sotalol, atenolol, propranolol), i vazodilatatori (nitroglicerin, izosorbid-dinitrtat).