Ešerihija koli

Ešerihija koli je Gram negativna bakterija koja ulazi u sastav fiziološke mikrobiote digestivnog trakta čoveka, gde je važna u odbrani od patogenih bakterija (Salmonela, Šigela…) i široko je zastupljena u prirodi.

Ova bakterija je značajan izazivač oportunističkih infekcija, i može da izazove infekcije mnogih regija na kojima ne boravi normalno. Glavni rezervoar infekcije je digestivni trakt čoveka, i odatle može da dođe do širenja na druga mesta. Sadrži brojne faktore virulencije koji joj omogućavaju kretanje i boravak na različitim sluznicama koje kolonizuje, dovodeći do posledične infekcije.

 

Bolesti i simptomi koje izaziva Ešerihija koli

Ešerihija koli je najčešći izazivač urinarnih infekcija, kako kod zdravih osoba, tako i kod osoba koje imaju problema sa pražnjenjem mokraće, kao i kod osoba koje imaju plasirane urinarne katetere. Do infekcije najčešće dolazi direktnih prelaskom od regije anusa do otvora mokraćovoda, odakle se širi naviše izazivajući upalu mokraćne bešike (cistitis), kao i prostate kod muškaraca, a u težim slučajevima i upalu bubrega (pijelonefritis), a može i da prodre u krvotok izazivajući urosepsu. Manifestuju se problemima sa mokrenjem u vidu peckanja i bolova pri mokrenju, kao i otežanim i učestalim mokrenjem, a može se pojaviti i promena boje i izgleda mokraće, kao i povišena telesna temperatura.

Dijagnostika

Prisutsvo Ešerihije koli u urinu dijagnostifikuje se urinokulturom. Kako izaziva i veliki broj različitih infekcija drugih mesta, izolovanje se vrši u zavisnosti od lokalizacije i simptoma bolesti (iskašljaja, brisa kože, rana, uretre, oka, vagine, grlića materice, uha…).

Lečenje

Lečenje infekcija izazvanih ovom bakterijom sprovodi ordinirajući lekar, u zavisnosti od osetljivosti na ispitivane antibiotike, kao i od lokalizacije same bolesti.

Prevencija urinarnih infekcija podrazumeva povećan unos vode, kao  i adekvatnu higijenu.

 

dr Nenad Ranđelović