Gonoreja

Gonoreja je infekcija koja se prenosi polnim putem a izaziva je bakterija Neisseria gonorrhoeae. Mogućnost infekcije je podjednako zastupljena kod oba pola a najčešće se prenosi putem vaginalnog, oralnog i analnog seksualnog odnosa.

polno prenosive bolesti

Sta je gonoreja?

Uzreočnik gonoreje je Neisseria  gonorrhoea, Gram negativna koka koja je patogena samo za čoveka.

 

 

Uzročnik  oboljenja i faktori rizika

Infekcija se prenosi polnim kontaktom (seksualno prenosiva bolest) (STD). Gonokok ima afinitet za brojne mukoze. Najčešće se javlja infekcija uretre (kod muškaraca) i grlića materice (kod žena), ali drugih mukoza (sluzokoža) – rektuma (proktitis), konjunktive oka (ophtalmia neonatorum) , krajnika (tonsilitis). Kada gonokok prodre u krvotok  ( što zavisi od bakterijskog soja koji je izazvao infekciju, ne od imunskog statusa organuzma) moguće su i infekcije udaljenih  tkiva i organa- promene na koži, zapaljenje zgloba – najčešće kolena.

 

 

Simptomi

Kliničke manifestacije  nekomplikovane gonoreje se javljaju posle inkubacije koja je kratka, 3 – 5 dana.Simptomi  su uretritis kod muškaraca sa obilnim gnojnim sekretom i tipičnom „bonžur kapi“ – otuda se u narodu infekcija naziva i “ kapavac“. Javlja se peckanje uretralnog kanala i dizurične tegobe. Kod žena su simptomi često slabije izraženi (nekada ih i nema), a tipičan je cervicitis i nešto pojačan vaginalni sekret, dizurične tegobe i bol u maloj karlici. Gonorealni proktitis i faringealna gonorea takođe su posledica nezaštićenog seksualnog odnosa. Ophtalmia neonatorum je infekcija konjunktive oka do koje dolazi  pri prolasku deteta kroz porođajni kanal majke koja je inficirana.

Ushodno širenje gonokoka može da dovede do zapaljenja jajovoda sa apscesima , zapaljenskog procesa u maloj karlici (pelvična inflamatorna boles- PID), ektopične trudnoće  i/ili steriliteta. Kod muškaraca je ređe  ushodno širenje ono se manifestuje epididiumitisom ili prostatitisom.

Gonokokna infekcija često prelazi u hroničnu i nju odlikuju blagi simptomi ili potpuno odsustvo simptoma. Spontanog izlečenja nema.  Neisseria  gonorrhoea uspešno izbegava  efikasnost imunskog sistema domaćina  jer su njene površinske strukture – pili – podložne antigenskim varijacijama. Gonokok ima sposobnost preživljavanja u neutrofilima.

 

 

Dijagnoza

Mikrobiološka dijagnoza se postavlja pregledom uzoraka, i to: uretralnog brisa, cervikalnog brisa, orofaringealnog brisa, rektalnog brisa, brisa konjunktive što zavisi od ulaznog mesta gonokoka.

Kod diseminovane gonoreje se uzima sinovijalna tečnost iz zgloba, bris sa promena na koži ili krv.

Dijagnoza se postavlja pregledom direktnog mikroskopskog preparata (bojenog po Gramu i metilenskim plavim) za uzorke iz uretralnog kanala muškaraca. Za ostale uzorke je potrebno, pored pregleda direktnog preparata,  materijal zasejati i na specijalne, obogaćene podloge i izrasle kulture identifikovati standardnom procedurom.

Dijagnoza može da se postavi i korišćenjem molekularnih tehnika (PCR), u novije vreme se koriste multiplex PCR testovi kojim su obuhvaćene najčešće bolesti koje se prenose polnim kontaktom.

 

Lečenje

Terapija se sprovodi antibioticima, cefalosporinima i makrolidima.  Potrebno je lečiti partnere istovremeno.

Prevencija – zaštićen seksualni odnos.