Hlamidija

Hlamidija je jedna od najčešćih bolesti koje se prenose polnim putem a izaziva je bakterija Chlamydia trachomatis. Ova bolest je vrlo podmukla jer obolela osoba često ne oseća nikakve simptome infekcije. Upravo to i jeste razlog zašto hlamidiju zovu još i “tiha polna bolest”.

Hlamidija dijagnoza i lečenje

Neretko se dešava da se pacijenti obrate lekaru tek u poodmakloj fazi infekcije, upravo zbog toga što ne osećaju nikakve simptome. Ukoliko je dugo prisutna, infekcija hlamidijom može izazvati i ostale zdravstvene komplikacije koje zahtevaju lečenje.

Sa druge strane, dobra vest je da se uz blagovremenu dijagnozu hlamidija može sa lakoćom lečiti antibioticima.

Hlamidija simptomi

Simptomi infekcije hlamidijom su odraz načina na koji se ova bakterija prenosi. Imajući u vidu da su najčešći vid prenosa hlamidije – polni odnosi bilo kog tipa (oralni, analni ili vaginalni), sami simptomi infekcije ispoljiće se upravo na urogenitalnom traktu.

Simptomi hlamidije kod žena uključuju:

  • međumenstrualno krvarenje
  • bolove u donjem abdomenu, naročito tokom polnih odnosa
  • peckanje i bol pri mokrenju
  • krvarenje nakon seksualnih odnosa
  • obilan vaginalni iscedak

Simptomi hlamidije kod muškaraca podrazumevaju:

  • peckanje i bol pri mokrenju
  • vodenkast iscedak iz penisa, neprijatnog mirisa
  • otok ili bol u testisima

Pri analnom odnosu, infekcija hlamidijom može nastati i u anusu pri čemu se kod oba pola može javiti iscedak, bol i krvarenje iz anusa.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu analize uzorka dobijenog brisom iz područja zahvaćenog infekcijom. Tu spadaju cervikalni bris ili bris glansa. Infekcija hlamidijom se takođe može otkriti i analizom urina.

Kada se sumnja da je pacijent zaražen hlamidijom putem oralnog ili analnog odnosa, uzima se bris iz grla, odnosno anusa.

Ukoliko sumnjate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, nemojte odlagati testiranje. Ipak, imajte na umu da se u toku prve dve nedelje posle infekcije mogu dobiti lažno negativni rezultati, pa je analize potrebno ponoviti.

Ukoliko ste zaraženi hlamidijom, a imali ste nezaštićene seksualne odnose, potrebno je da obavestitite i osobe sa kojima ste bili u kontaktu kako bi se i one testirale i otpočele lečenje.

Komplikacije

Bez pravovremenog lečenja, hlamidija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Infekcija hlamidijom se lako može proširiti na obližnje organe kod žena, kao što su jajnici, materica i jajovodi, što može dovesti do oboljenja pod nazivom zapaljenska bolest karlice.

Posledice ove bolesti su mnogobrojne, od steriliteta preko hroničnog bola u karlici, pa sve do vanmaterične (ektopijske) trudnoće.

Simptomi zapaljenske bolesti karlice su slični simptomima infekcije hlamidijom. Ova bolest se takođe može uspešno lečiti antibioticima, ali je izuzetno važno prepoznati simptome na vreme i otpočeti lečenje kako bi ozbiljne posledice izostale.

U slučaju infekcije hlamidijom tokom trudnoće, može se desiti da se infekcija prenese i na plod. U tom slučaju novorođenče može razviti konjuktivitis ili upalu pluća a takođe može dovesti do negativnih ishoda trudnoće koji se manifestuju niskom telesnom masom novorođenčeta ili prevremenim porođajem.

Kod muškaraca, infekcija hlamidijom se može proširiti na testise i pasemenik, pa ovi organi mogu postati bolni i naduveni. Ovo stanje poznato je kao epididmitis i leči se kao i kod žena, antibioticima, ali je jako važno da se sa terapijom počne u ranim fazama infekcije.