Kandida u trudnoći

Prekomeran rast kandide u trudnoći odgovoran je za nastanak vaginalne kandidijaze a njen glavni izazivač je vrsta kandide, Candida albicans, iako ponekad kandidijazu mogu izazvati i Candida glabrata i Candida tropicalis. Kandida je gljivica koja je i inače prisutna u organizmu čoveka ali kada dođe do njenog prekomernog razmnožavanja, mogu se javiti propratni zdravstveni problemi koje je potrebno otkloniti.

kandida u trudnoći

Kandida u trudnoći

Trudnice su naročito podložne vaginalnoj kandidijazi, jer dolazi do oscilacija u nivou hormona žene, što za posledicu može imati narušavanje kiselosti (pH vrednosti) vagine. Takva sredina je povoljna za rast gljivica.

Veoma je bitno znati da vaginalna kandidijaza ne može uticati na plod dok je u majčinoj utrobi. Jedina prilika kada se infekcija kandidom može preneti na dete jeste tokom porođaja.

Trudnice koje imaju dijabetes izložene su većem riziku od kandidijaze, jer visok nivo šećera u krvi stvara povoljnu sredinu za razvoj gljivica.

Uzroci kandidijaze u trudnoći

Kandida normalno nastanjuje sluznice vagine, kao i sluznice gastrointestinalnog trakta, gornje partije respiratornog trakta i orofarinks.

Tokom trudnoće dolazi do disbalansa hormona (naročito estrogena), što za direktnu posledicu može imati i poremećenu ravnotežu gljivica u genitalnom traktu.

Pored ovog uzročnika prekomernog rasta kandide u trudnoći, postoji još nekoliko faktora koji mogu doprineti ovoj pojavi.

Tu spadaju:

Simptomi kandide u trudnoći

Simptomi kandide u trudnoći gotovo da se ne razlikuju od simptoma vaginalne kandidijaze kod žena koje nisu u drugom stanju.

Simptomi uključuju:

 • svrab i peckanje u predelu genitalija, naročito vulve
 • beličast sekret koji može imati miris kvasca ili je bez mirisa
 • povećan sekret
 • otečenost i iritacija na velikim i malim usnama vagine
 • peckanje i bol pri polnom odnosu

Ovakvi ili slični simptomi ne moraju nužno ukazivati na kandidijazu. Ponekad se može desiti da se na ovaj način ispoljavaju i pojedine polno prenosive bolesti, poput hlamidije ili gonoreje, ali i bakterijske infekcije, tj. bakterijske vaginoze.

Dijagnoza

Jedini pouzdan način da se utvrdi postojanje kandide u trudnoći jeste bris i iscrpna anamneza.

Uzorkovanje se vrši u okviru ginekološkog pregleda, pri čemu ginekolog kružnim pokretima štapića na čijem je vrhu vata, uzima bris iz vagine pacijentkinje. Taj uzorak podleže mikroskopskom pregledu kako bi se utvrdilo prisustvo ili odsustvo kandide.

U izuzetnim slučajevima se može obaviti i kultura vaginalnog i cervikalnog brisa kako bi se odredilo da li je uzročnik kandidijaze Candida albicans, ili Candida glabrata, odnosno Candida tropicalis.

Lečenje

Kapsule flukonazola su strogo kontraindikovane u trudnoći iako se inače prepisuju u terapiji kandidijaze.

Kandida se u trudnoći obično tretira vaginalnim kremovima i vaginaletama Kansen, Canesten i Polygynax.

Lečenje kandidijaze prirodnim putem koje bi trebalo da prati ovu terapiju jeste smanjen unos prostih šećera, gaziranih pića, belog brašna ili inače ugljenih hidrata. Ovakav dijetetski režim se savetuje trudnicama nezavisno od prisustva kandidijaze, jer neadekvatna ishrana u trudnoći može dovesti do gojaznosti, a samim tim i do gestacijskog dijabetesa.

Ipak, namirnice bogate ugljenim hidratima nikako ne treba u potpunosti izbaciti, jer je bebi potrebna energija da bi se pravilno razvila.

Ishrana treba da se bazira na bobičastom voću, jabukama i kruškama, složenim ugljenim hidratima (pasulj, paškanat, bundeva), kao i na ribi, piletini i jajima.

Kefir, jogurt i ostali probiotici su odličan izvor kalcijuma i proteina, a pritom i pomažu u borbi protiv gljivičnih infekcija. Ostale mlečne proizvode treba konzumirati umereno.

Prevencija kandide u trudnoći

 • Nosite pamučni veš.
 • Ne koristite vaginalne irigatore jer ispiranjem možete narušiti ravnotežu kiselosti vagine.
 • Izbegavajte uske odevne predmete koji previše stežu.
 • Ukoliko se kupate u moru ili bazenu, obucite suv kupaći kostim čim izađete iz vode.
 • Izbegavajte parfimisane vaginalne sprejeve i kupke.
 • Idite na redovne kontrole ukoliko imate dijabetes.