NAGALASE (alpha-N-acetylgalactosaminidase)

Ćelije raka i tumori oslobađaju protein koji nosi naziv NAGALASE (alpha-N- acetylgalactosaminidase). Kada dospeju u krvotok, ove ćelije sprečavaju imunološki sistem da funkcioniše normalno.

nagalase analiza

Tom prilikom, proteinu GcMAF nije dozvoljeno da se konvertuje u formu koja je potrebna da bi se osnažio imunološki sistem. Sve to za posledicu ima oslabljen imuni odgovor, a organizam nije u stanju da se odbrani od infekcija i ćelija raka. Hipoksija je nedostаtаk kiseonikа u određenom podskupu od 210 rаzličitih tipovа ćelijа za koje se znа dа čine ljudsko telo. Da bi preživele i nastavile da proizvode energiju, ove ćelije moraju da pređu na glikolizu kao jedini izvor sopstvene energije. U isto vreme kada otpočne fermentacija, sada već bolesne i disfunkcionalne ćelije započinju procese zaštite od imunog sistema. One to rade proizvodeći zaštitni enzim koji se zove alpha-N-acetylgalactosaminidase ili kratko – NAGALASE.

NAGALASE je ekstracelularni matriks-degradirajući enzim koji se luči od strane kancerogenih ćelija u procesu rasta tumora. Takođe, to je unutrašnja komponenta omotača proteina različitih virusa kao što je virus HIV-a ili INFLUENZA. NAGALASE enzim izlučuju ćelije zaražene virusom. Ovaj enzim imа sposobnost dа u potpunosti ugаsi аktivnost makrofaga ćelija lokаlizovаnog imunog sistema, čiji je posаo dа uništi bilo koju ćeliju kojа je nаnelа štetu, ili ne funkcioniše normalno. Ovaj enzim krije ćeliju kancera, kako ga imuni sistem ne bi otkrio. To je razlog zašto nekada i kod osoba sa jakim imunitetom i dalje raste tumorska masa.

ZAŠTO JE NAGALASE VAŽAN?

NAGALASE test iz krvi je dobar način praćenja terapije karcinoma.

Povećana aktivnost NAGALASE-a je otkrivena u krvi pacijenata sa širokim spektrom kancera, kao što su: rak bešike, prostate, dojke, debelog creva, pluća, jednjaka, želudca, jetre, pankreasa, bubrega, testisa, materice i jajnika, mezotelioma, melanoma, fibrosarkoma, glioblastoma, neuroblastoma i raznih leukemija.

Nivo aktivnosti NAGALASE-a je različit, tj. zavisi od vrste tumora, njegove veličine, mesta, kao i stepena maligniteta. Povećana aktivnost NAGALASE enzima nije detektovana u krvi zdrave osobe.

Postoje specifične situacije i slučajevi koji dovode do lažno povišenog rezultata, a to su:

1. Ukoliko je osoba nedavno bolovala od virusne infekcije.
2. Ukoliko je osoba prethodno počela sa programom teških fizičkih vežbi (npr.u teretani, baveći se bodibildingom). Razlog za to je što upravo na taj način normalne mišićne ćelije rade kada dođe do hipoksije, odnosno kada potreban nivo kiseonika padne ispod neophodnog nivoa za respiraciju. U tom trenutku ćelije počinju da proizvode ovaj enzim.
3. Ukoliko osoba koristi određene lekove. Preporučuje se da se prestane sa uzimanjem lekova 5 dana pre testiranja na NAGALASE.

Nedavna istraživanja su pokazala izrazitu korelaciju između autizma i disfunkcije imuniteta. Kako je NAGALASE imuni regulator sistema, tako su i vrednosti ovog testa povišene kod osoba sa autizmom.

Ovom analizom vrši se i praćenje efikasnosti hemioterapije i virusnih infekcija, poput infekcije HIV-om.

Kao i uvek, AQUALAB LABORATORIJE prate sva značajna i važna dostignuća u svetu laboratorijske dijagnostike. Zato je, u saradnji sa partnerima iz Nemačke – SYNLAB GmbH, ova značajna analiza dostupna u našim laboratorijama.

Savete, konsultacije i odgovore na sva dodatna pitanja možete dobiti putem mejla: office@aqualab.rs.