Netolerancija na hranu

Netolerancija na hranu predstavlja hipersenzitivnost organizma koja nastaje kao posedica unosa hrane, odnosno određenih sastojaka hrane.

Šta je netolerancija na hranu

Često se mešaju pojmovi netolerancija na hranu i alergije i tu treba napraviti razliku. Netolerancija na hranu se javlja kao odgovor digestivnog sistema, dok je alergija posledica samog imunološkog odgovora organizama.

Uzroci pojave netolerancije na hranu

Smatra se da je netolerancije na hranu najčešće izazvana  nedostatkom odnosno odsustvom enzima potrebnih za varenje hrane ili povećane osetljivosti na određene hemikalije koje se koriste kao aditivi. Javlja se pri povećanom i produženom unosu određenih sastojaka hrane. Nakon unosa hrane dolazi do stvaranja nesolubilnog kompleksa antitela (uglavnom IgG klase) i antigena (sastojak hrane) koji se talože u različitim tkivima i uzrokuju strukturne i funkcionalne promene.

Faktori rizika

Postoji teorija kojom se smatra da se intolerancija može javiti kod onih pojedinaca kod kojih je prelaz s tečne na čvrstu hranu u ranim mesecima života bio previše brz, te da se probavni sistem nije mogao u potpunosti razviti i prilagoditi razgradnji pojedinih namirnica.Brz način života i sve više brza, jednolična hrana dovodi do razvoja netolerancije na hranu. Neke hemikalije kao što su konzervansi i veštačke boje mogu da dovedu do pojave netolerancije.

Simptomi netolerancije na hranu

Simptomi netolerancije  se ne pojavljuju odmah nakon uzimanja hrane, već kasnije tokom samog procesa  varenja hrane,  par sati ili dana kasnije. Iz tog razloga ne možemo sa preciznošću znati koja hrana nam dovodi do smetnje. Od simptoma najčešće se javljaju :

  • digestivne tegobe poput nadimanja, gasova , grčeva, bola u stomaku
  • psihološke promene kao osećaj umora, promena raspoloženja, nesanice
  • neurološke tegobe poput slabe koncentracije, glavobolje , utrnulosti nogu i ruku
  • kožne promene u vidu crvenila, ospe i svraba

Dijagnostika

Najčešće sami pacijenti primete da se određene tegobe i smetnje češće javljaju nakon uzimanja hrane , ali tesko je sa preciznošću potvrditi o kojoj hrani je reč. Za sad imamo jedino pouzdano određivanje  netolerancije na laktozu i celijakiju odnosno gluten dok za ostale namirnice i dodatke ishrani nemamo precizne testove. Od testova koje Aqualab laboratorije rade jesu određivanje IgG antitela putem netolerancije na 57 ili 108 namirnica i  skrining netolerancije na hranu 349 namirnica. Ukoliko se pacijent priprema za određivanje IgG antitela preporuka je da se normalno konzumiraju sve namirnice bez ikakvih eliminacionih  dijeta. Preporuka za analizu skrining netolerancije na hranu 349 je uzorkovanje nataste kod osoba starijih od 15 godina uz popunjavanje propratne liste.

Interpretacija rezultata

U zavisnosti koji se test radi, prate se koncentracija IgG antitela ili  preporuka konzumiranja namirnica koju dobijemo prilikom izrade scrining testa netolerancije na 349 namirnica. Kod tumačenja rezultata testova za  netolerancije na hranu vrlo je bitno konsultacija sa lekarom odnosno nutricionistom kako bi se sagledala kompletna klinička slika i negde odredila individualna dijeta ili plan ishrane.

Lečenje

Individualnom ishranom treba da se zadovolji energetski bilans svake osobe shodno navikama i poslu koji obavlja. Ukoliko su rađeni testovi kojima se određuju antitela, potrebno je u zavisnosti od koncentracije IgG antitela isključiti minimum 3 meseca hranu iz upotrebe koja dovodi do smetnji odnosno simptoma netolerancije. Najbolje je da se krene postepeno sa smanjivanjem određene hrane da bi se kasnije potpuno isključila iz ishrane određen vremenski period. Nakon sprovedenog induvidualnog režima ishrane, reaktivne namirnice se mogu postepeno uvoditi u ishranu ali u malim količinama.