Oksitocin

Oksitocin je pleiotropni, peptidni hormon sa širokim implikacijama na opšte zdravlje, adaptaciju, razvoj, reprodukciju i društveno ponašanje. Oksitocin utiče na autonomni nervni sistem i imuni sistem.

Šta je oksitocin?

Oksitocin je hormon koji se stvara u hipotalamusu i oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize. Po strukturi peptid koji je izgrađen od devet aminokiselina. Putem krvotoka dospeva do ciljnih organa, u nervnom sistemu deluje kao neurotransmiter.

 

Kako deluje oksitocin?

Glavna uloga oksitocina je izazivanje kontrakcija materice kod porođaja, stimulacija laktacije. Takođe utiče na rast ćelija, zarastanja rana, društveno ponašanje.

U skorije vreme uočena je i povezanost oksitocina sa unosom hrane, kao i sa životnom energijom. Pokazano je da se pod uticajem oksitocina značajno smanjuje unos hrane i mogao bi imati terapijske implikacije u lečenju gojaznosti.

Naučne studije rađene sa autističom decom, ukazale su na nižu koncentraciju oksitocina kod ove populacije. Budući da je značajna uloga oksitocina na razvoj društvenog ponašanja, socijalizacije, smanjena koncentracija ovog hormona može dovesti do različitih manifestacija spektra oštećenja društvenih saznanja, adaptivnih mehanizama i sličnih karakteristika koje se sreću u širokom spektru autizma.

 

Dijagnostika

Oksitocin zbog svojih višestrukih delovanja u organizmu predstavlja hormon čiju koncentraciju, po preporuci, treba pratiti i kod promene raspoloženja, povećanom potrebom za unosom hrane, problemima u društvenom ponašanju. Nazvan je i „hormon ljubavi“ zbog pozitivnog delovanja na povezanost između partnera. Kod muške populacije, oksitocin utiče na pokretljivost spermatozoida i sintezu testosterona u testisima.

Posledice povećane koncentracije oksitocina u organizmu još uvek nisu jasno definisane, postoji povezanost sa benignim uvećanjem prostate kao i prenaglašenom željom za seksualnom aktivnosti (kod muškaraca) u odnosu na različita stanja raspoloženja, sa impulsivnošću i gubitkom kontrole.

Smanjene koncetracije oksitocina kod porodilja mogu uticati na laktaciju i sprečiti refleks izlučivanja mleka. Veliki broj istraživanja pokazuje  značaj dojenja na psihosomatski  i kasniji kognitivni razvoj deteta, uticaj na poboljšanje memorije i inteligenciju kod deteta. Takođe, snižena koncentracija oksitocina može dovesti do postporođajne depresije majke.

Niske koncentracije povezuju se sa autizom i problemima u socijalnom ponašanju.

 

Cena

Cena određivanja analize oksitocin je usklađena sa metodom i načinom rada. Sve cene možete videti i na našem sajtu u rubrici cenovnik.

Posebna priprema pre vadjenja nije potrebna, preporuka je da se biološki materijal (krv) uzorkuje ujutru, nakon tkzv noćnog gladovanja.

 

Lečenje

Zbog svih pozitivnih delovanja, na tržištu su zastupljeni lekovi tj. sintetički preparati oksitocina. Neophodno je konsultovati lekara i ne primenjivati lek „na svoju ruku“.

 

Jelena Kovinčić

Dipl.ph-medicinski biohemičar