Prenatalni testovi

Prenatalni neinvazivni skrining testovi su testovi koji se koriste za rano određivanje postojanja rizika da beba ima genetičke bolesti koje su uzrokovane promenom u broju hromozoma (npr. Daunov, Edvardsov, Patau, Tarnerov sindrom itd)

Analiza se radi iz uzorka majčine krvi pa je samim tim analiza bezbedna za bebu. Iz uzorka majčine krvi se izoluje bebina DNK koja se potom testira. Neinvazivni prenatlni testovi se mogu raditi od 9-te nedelje trudnoće pa sve do kraja trudnoće. Suština ovih testova je da se rade što ranije da bi se u slučaju dobijanja lošeg rezultata taj rezultat potvrdio nekim drugim invazivnim metodama.

 

 

Rezultat koji se dobija je u vidu visokog ili niskog rizika. Nizak rizik govori da je verovatnoća da beba ima neke genetičke bolesti je veoma mala i tada se savetuje uobičajeno medicinsko i ultrazvučno praćenje trudnoće. Visok rizik ukazuje na veliku verovatnoću da beba nosi genetičku bolest pa se tim trudnicama savetuje dodatna invazivna dijagnostika u cilju potvrde rezultata.

Senzitivnost i specifičnost ovih testova je iznad 99%. Osim kod jednoplodnih trudnoća ovi testovi se mogu koristiti i kod blizanačkih trudnoća, trudnoća sa nestajućim blizancem ali i kod trudnoća koje nastale uz pomoć vantelesne oplodnje i uz pomoć doniranih jajnih ćelija.

 

 

Vreme izdavanja rezultata je oko 10 dana.

Za dodatne informacije pišite na genetika@aqualab.rs ili zovite na broj 063/413-138.