Vitamin D

Vitamin D (kalciferol) često se naziva „vitaminom sunca“. Obuhvata grupu od 7 steroidnih vitamina, od kojih su dva najvažnija: vitamin D2 (ili ergokalciferol) koji je biljnog porekla i vitamin D3 (ili holekarciferol), koji se produkuje u koži.

SUPLEMENTI VITAMINA D

*Šta je Vitamin D?

Vitamin D obuhvata grupu od 7 steroidnih vitamina, od kojih su dva najvažnija: vitamin D2 (ili ergokalciferol)  koji je biljnog porekla i vitamin D3 (ili holekarciferol), koji se produkuje u koži.

Glavni izvor vitamina D u našem organizmu je vitamin D3, nastao delovanjem Sunca (stvara  se u koži prilikom sunčanja), a samo mali deo, u vidu vitamina D2 se unosi hranom.

Količina vitamina D dobijena iz hrane je nedovoljno za održavanje normalne koncentracije vitamina D u organizmu, pa se zbog toga pojedine namirnice obogaćuju vitaminom D3 i tako se donekle nadoknađuje ovaj nedostatak. Najviše ga ima u ribljem ulju, morskoj ribi, žumancetu, mleku i mlečnim prozvodima.

Vitamin D se u telu sintetiše iz provitamina, u koži, pod utjecajem ultraljubičasth zraka  (80%). Nije neophodno da se ceo dan provede na suncu da bi se stvorio vitamin D, 10 minuta dnevno u prirodi je sasvim dovoljno da se organizam obezbedi sa ovim vitaminom.

 

*Zašto je važan Vitamin D?

-Vitamin D je veoma važan za metabolizam kalcijuma i fosfora, jer podstiče resorpciju ovih minerala iz creva i omogućava njihovo deponovanje u kostima.

-Neophodan je za pravilan rast kostiju i zuba, što je veoma značajno u razvoju dece.

-Vitami D je važan i kod sprečavanja osteoporoze.

-Vitamin D ima veliki potencijal u prevenciji i terapiji različitih bolesti.

-Vitamin D takođe sprečava depresiju, rak prostate, rak dojke, utiče na dijabetes i gojaznost.

 

*Nedostatak Vitamina D

Simptomi nedostataka vitamina D ogledaju se u kliničkoj hipokalcemiji, hipofosfatemiji, opštoj demineralizaciji kostiju, bolovima u kostima, spontanim frakturama, slabošću mišića.

-Ukoliko nema dovoljne količine D vitamina, organizam nije u mogućnosti da apsorbuje kalcijum iz hrane. Kada je nivo kalcijuma u krvi nizak, organizam prebacuje u krv kalcijum iz kostiju, što dovodi do gubitka koštane mase, a to predstavlja opasnost kod preloma kostiju.

-Nedostatak vitamina D može smanjiti stvaranje insulina i pogoršati dijabetes.

-Nedostatak vitamina D prouzrokuje demineralizaciju kostiju koja se kod dece manifestuje kao rahitis, a kod odraslih osoba kao osteomalacija.

 

*Višak Vitamina D

Previše vitamina D može prouzrokovati oštećenje organa i krvnih sudova. Primenom velikih doza vitamina D dolazi do poremećaja u matabolizmu kalcijuma i  prvi simptomi hipervitaminoze D su vezani uz hiperkalcijemiju. To su: umor, probavne smetnje, gubitak na težini, anemija pa i depresija. Dolazi i do dodatnog taloženja kalcijuma u bubrezima i pankreasu. U prevelikim dozama smatra se najtoksičnijim vitaminom.

*Uzrokovanje Vitamina D

Vitamin D je test koji se radi iz venske krvi.

Nije potrebna nikakva posebna priprema za ovaj test.