5. maj – Međunarodni dan babica

Babice na porođaju

Međunarodni ban babica se tradicionalno obeležava u Srbiji još od davne 2009. godine. Inicijativa da se ova dan oveležava svake godine prvi put je predstavljena na u Holandiji, 1987. godine.

Poziv babice slovi za jedan od najplemenitijih, najodgovornijih, ali ujedno i najlepših poziva. Malo nas zapravo shvata da su babice te koje su najbitnije kako tokom porođaja, tako i nakon njega, a poklanja im se tako malo pažnje.

Da bi se ispravila ova napravda, Svetska zdravstvena organizacija i njeni globalni partneri, svake godine skreću pažnju na važnost babica u procesu dočeka novih beba na svet i istovremenoj brizi o novim majkama za vreme, ali i nakon porođaja.

Babice su neodvojiv deo svakog procesa u porodilištu, i njihov posao nije nimalo lak. brojke za našu zemlju su veoma obeshrabrujuće, jer se smatra da na svakih 100 000 stanovnika rade samo 32 babice. To znači da su babice pod konstantnim pritiskom jer pokušavaju da postignu mnogo obaveza istovremeno.

Kako su babice direktno povezane sa zdravljem budućih majki i njihovih pokolenja, veoma je bitno skrenuti pažnju javnosti na njihovu ogromnu ulogu u celokupnom zdravstvenom sistemu, ali i van njega. Ovaj datum treba da posluži kao povod da se babicama oda priznanje za izvanredne napore koje ulažu u svoju profesiju, ali da se apeluje na sva vladina tela i odgovarajuća ministarstva da preduzmu potrebne korake da se ova profesija zaštiti i zaposli što veći broj kvalifikovanih babica.