Virus koji prenose komarci

Zika virus

Zika virus (ZIKV) je arbovirus iz porodice Flaviviridae i roda flavivirus, koji je odgovoran za pojavu Zika groznice kod ljudi. Ovo je ujedno i jedini arbovirus koji se prenosi seksualnim putem, dok još nije poznato da li se može preneti sa jedne na drugu osobu poput gripa. Prenosi ga ujed zaraženog komarca Aedes aegypti, koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice.

Klinička slika Zika groznice slična je arbovirusnoj groznici.

Kod odraslih osoba ZIKV izaziva blagu groznicu i osip, kao i glavobolju, konjuktivitis, bolove u mišićima i zgobovima i opstu slabost, mada može proći i bez simptoma. Pomenuti simptomi se najčešće zavrsavaju od 2-7 dana.

U toku su ispitivanja o potencijalnoj vezi između Zika virusa kod trudnica i mikrocefalije kod njihovih beba.

Najveći rizik od mikrocefalije i malformacija koje se javljaju, dovode se u vezu sa infekcijom tokom prvog trimestra trudnoće. AQUALAB LABORATORIJE zahvaljujući saradnji sa najvećim dijagnostičkim centrom u Evropi – Synlab GmbH, u mogućnosti je da, PRVA U SRBIJI pruži uslugu, svim zainteresovanim pacijentima, laboratorijske analize iz krvi za ZIKA VIRUS.

Analiza se radi iz venske krvi, a rezultat je gotov za 10-15 dana.
Cena:
ZIKA Virus IgG (IFT metoda) 12.000,00 dinara
ZIKA Virus IgM (IFT metoda) 12.000,00 dinara
ZIKA Virus (PCR metoda) 43.000,00 dinara

Za sva dodatna pitanja, savete ili konsultacije, možete nas dobiti na telephone naše CENTRALNE LABORATORIJE koja radi NON STOP 00-24H, a nalazi se na Slaviji, Kneginje Zorke 30, 011/2441551 illi 063/214-035 i na još 16 lokacija laboratorija koje možete videti na našem sajtu.

AQUALAB LABORATORIJE
LABORATORIJE VAŠE PORODICE