Lipidni status

Lipidni status (lipidni profil) obuhvata niz laboratorijskih analiza koje su prvi korak u skriningu dislipidemije – abnormalnosti u koncentraciji lipida (holesterola i triglicerida.)

Holesterol je lipid koji igra esencijalnu ulogu u formiranju ćelijskih membrana, određenih hormona i vitamina D. Holesterol nije rastvorljiv u vodi što znači da se nesmetano može kretati kroz organizam. U transportu holesterola najviše učestvuju lipoproteini koje luči jetra. Dve osnovne forme lipoproteina su lipoproteini niske gustine (LDL) i lipoproteini visoke gustine (HDL). Povišen nivo LDL-a u krvi dovodi do povišenog holesterola koji može izazvati zdravstvene komplikacije kao što su moždani i srčani udar.

Trigliceridi su takođe vrsta lipida sadržanih u krvnoj plazmi. Organizam koristi trigliceride kao izvor energije. Ukoliko se kroz hranu unese više triglicerida nego što je potrebno, organizam ih skladišti u adipocitima (ćelijama masti) gde se gomilaju i mogu izazvati zdravstvene probleme.

Rezultatima lipidnog statusa se utvrđuju rizici od razvijanja kardiovaskularnih oboljenja, pankreatitisa, kao i nekih genetičkih oboljenja na osnovu laboratorijskih nalaza koji mogu ukazati na dislipidemiju.

Preporuka je da sve odrasle osobe, nezavisno od faktora rizika, obave analizu lipidnog statusa na svakih 4 do 6 godina. Osobe kod kojih postoje faktori rizika (fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, hipertenzija, dijabetes, gojaznost) treba da proveraju svoj lipidni status češće.