Četvrta nedelja aprila – Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Svake poslednje nedelje u aprilu, obeležava se Nedelja prevencije povreda u saobraćaju.

Saobraćajne nesreće imaju visoku stopu smrtnosti, posledičnog invaliditeta, kao i psihičkih i fizičnih trauma. Svi ovi faktori dovode do preopterećenja zdravstvenog sistema, i opterećenja društva kao celine.

Prema podacima Agencije za bezbednost u saobraćaju Republike Srbije, u periodu od 2014. do 2018. godine, godišnji broj saobraćajnih nezgoda premašivao je 35 000, sa izuzetkom 2015.godine, koja je beležila 34 171 saobraćajnu nesreću. U tim drumskim nesrećama, 14 000 osoba je zadobilo lakše i teže telesne povrede, a njih 2 589 je izgubilo život.

Naročito zabrinjava činjenica da su saobraćajne mezgode vodeći uzrok invaliditeta i smrti kod mladih.

Pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, pravilno reagovanje prilikom saobraćajnih nezgoda, i jasno propisani i sprovođeni zakoni mogu da doprinesu smanjenju stope smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju.

Poštovanje ograničenja brzine i ostalih saobraćajnih znakova, vezivanje sigurnosnog pojasa svih učesnika u saobraćaju, uzdržavanje od upotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci pre i za vreme rukovođenja vozilom.

Cilj Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije je taj da se smanji smrtnost i rizik od teških povreda na nivo najuspešnijih zemalja Evropske Unije, to jest, da se trenutni broj ovih slučajeva duplo smanji u odnosu na proteklih 10 godina.