20. maj – Dan zdravih gradova

20. maj – Dan zdravih gradova

Svetski dan zdravih gradova obeležava se 20. maja širom sveta, pa i u našoj zemlji. Ovim povodom se organizuju različite aktivnosti i inicijative pomoću kojih se osnažuju napori da urbane sredine postanu što zdravija mesta za razvoj društva i pojedinca.

Poslednjih decenija smo svedoci velikog priliva stanovništva u gradove. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, više od polovine stanovništva živi u urbanim sredinama.

Ovaj podatak dovoljno govori o prenaseljenosti gradova, što za direktnu posledicu ima nepovoljne ishode u pogledu čistoće vazduha i voda, ali i izloženost stanovnika ostalim štetnim faktorima kao što su zarazne i nezarazne bolesti, izloženost nasilju i finansijskoj nesigurnosti, fizičkoj neaktivnosti i stresu. Procenjuje se da će do 2050.godine, gotovo 70% stanovništva na planeti živeti upravo u gradovima. To znači da će svi štetni faktori koje urbana sredina nosi sa sobom postati još izraženiji, To se prevashodno ubrajaju buka, gust saobraćaj i saobraćajne nesreće, seksualni radnici i nasilje, zloupotrebe opijata i alkohola, visoka stopa kriminala i sve veći broj beskućnika.

Ovaj datum se obeležava sa jasnim ciljem podizanja svesti o važnosti zdravih gradova i mobilizaciji celokupnog društva i svih građana, kao i donosilaca odluka, da se ulažu dodtani napori u stvaranju zdravih urbanih sredina koje odgovaraju potrebama stanovništva.

Odgovoran odnos prema sebi i životnoj sredini treba da bude jedan od stubova modernog društva koje se sve više urbanizuje i seli u gradove. Kako bi se svest o zdravim gradovima podigla na što viši nivo, potrebno je da se uključe svi činioci društva, počev od pojedinaca i zajednica, pa do vlade, vladinih i nevladinih organizacija, i ostalih javnih ustanova koje mogu da dopru do što većeg broja ljudi kako bi podigli svest o ovom problemu i podstakli javnost na akciju.