22. maj – Međunarodni dan biološke raznovrsnosti

22. maj – Međunarodni dan biološke raznovrsnosti

Nakon što ga je 2000. godine Generalna skupština UN uvrstila u značajan datum za javno zdravlje, 22. maj se obeležava kao međunarodni dan kada treba podizati svest o biloškoj raznovrsnosti tj. biodiverzitetu.

Ovim povodom, poseban apel se upućuje svim pojedincima i zajednicama da se ulažu povećani napori koji će sprečiti narušavanje prirodne biloške raznovrsnosti naše planete, sa posebnim akcentom na očuvanje ugroženih biljnij i životinjskih vrsta. Značajnu mesto u održavanju biodiverziteta ima i zaštita životne sredine, koja je u direktnoj sprezi sa florom i faunom.

Prema podacima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u našoj zemlji je registrovano oko 44 200 životinjskih i biljnih vrsta i podvrsta. Balkansko poluostrvo predstavlja jedan od 153 centara svetskog biodiverziteta, a samo u Srbiji postoji preko 110 vrsta riba, 97 vrsta sisara i 45 vrsta vodozemaca. Sve to čini da u našoj zemlji živi između 49% i 67% svih evropskih vrsta.

Nažalost, mnoge od ovih vrsta su ugrožene i preti im istrebljenje.

Nestanak ovolikog broja biljnih i životinjskih vrsta predstavlja veliku opasnost po ljudsko zdravlje, ako se zanemari sama činjenica da se ovim trendom ubijaju nedužne životinje i biljni svet.

Očuvanje biodiverziteta ne samo da čuva kvalitet ljudskih života, već igra i ogromnu ulogu u regulaciji klimatskih uslova, smanjuje štetan efekat staklene bašte, i reguliše poplave i suše.

Štatan uticaj koji čovek vrši na životnu sredinu mora se u korenu iseći, pa se stoga 22.maja širom sveta apeluje na sve zajednice i njihove pojedince da preuzmu odgovornost i spoznaju svoju ulogu u očuvanju biološke raznovrsnosti na zemlji.