Međunarodni dan dece obolele od raka

15. Februar - Međunarodni dan dece obolele od raka Svake godine u svetu preko 400 000 dece oboli od neke maligne bolesti. Prema statistikama međunarodnih organizacija, rak je i najčešći uzrok smrti među decom i tinejdžerima. U Srbiji od malignih bolesti svakog dana oboli jedno dete a na godišnjem nivou, preko 50 mališana izgubi život od nekog oblika raka. U najčešće oblike maligniteta kod najmlađe populacije spadaju leukemija, limfomi, tumori mozga i neuroblastom. Kako bi kontrola i uspešno lečenje bili valjano sprovedeni, potrebni su svi raspoloživi resursi i edukacija na svim društvenim nivoima. Za razliku od malignih bolesti u odrasloj populaciji, rak kod dece ima daleko veću stopu izlečenja ukoliko se pravovremeno dijagnostikuje i ako se primeni najadekvatnija terapija. Upravo iz tog razloga, međunarodne organizacije, udruženja roditelja i građana, vladine i nevladine organizacije žele da podignu svest o ovom problemu i podvuku značaj adekvatnog pristupa u ranoj i preciznoj dijagnostici maligniteta kod dece i tinejdžera. U svetu se Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava od 2002.a Srbija je ovaj datum uvrstila u nacionalni Kalendar javnog zdravlja 2013.godine. Od tada se svake godine u našoj zemlji, pod okriljem Ministarstva zdravlja, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, i Udruženja roditelja, radi na pomretanju društvene zajednice i podjednakom omogućavanju svoj oboleloj deci da, nezavisno od svog materijalnog statusa i mesta prebivališta, dobiju kvalitetan i adekvatan medicinski tretman. Inicijatori ove kampanje imaju za cilj da se u narednoj deceniji dvostruko smanji broj smrtnih ishoda kod dece obolele od malignih bolesti.

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se 15. februara.

Svake godine u svetu preko 400 000 dece oboli od neke maligne bolesti. Prema statistikama međunarodnih organizacija, rak je i najčešći uzrok smrti među decom i tinejdžerima.

U Srbiji od malignih bolesti svakog dana oboli jedno dete a na godišnjem nivou, preko 50 mališana izgubi život od nekog oblika raka. U najčešće oblike maligniteta kod najmlađe populacije spadaju leukemija, limfomi, tumori mozga i neuroblastom. Kako bi kontrola i uspešno lečenje bili valjano sprovedeni, potrebni su svi raspoloživi resursi i edukacija na svim društvenim nivoima.

Za razliku od malignih bolesti u odrasloj populaciji, rak kod dece ima daleko veću stopu izlečenja ukoliko se pravovremeno dijagnostikuje i ako se primeni najadekvatnija terapija.

Upravo iz tog razloga, međunarodne organizacije, udruženja roditelja i građana, vladine i nevladine organizacije žele da podignu svest o ovom problemu i podvuku značaj adekvatnog pristupa u ranoj i preciznoj dijagnostici maligniteta kod dece i tinejdžera.

U svetu se Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava od 2002.a Srbija je ovaj datum uvrstila u nacionalni Kalendar javnog zdravlja 2013.godine. Od tada se svake godine u našoj zemlji, pod okriljem Ministarstva zdravlja, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, i Udruženja roditelja, radi na pomretanju društvene zajednice i podjednakom omogućavanju svoj oboleloj deci da, nezavisno od svog materijalnog statusa i mesta prebivališta, dobiju kvalitetan i adekvatan medicinski tretman.

Inicijatori ove kampanje imaju za cilj da se u narednoj deceniji dvostruko smanji broj smrtnih ishoda kod dece obolele od malignih bolesti.