12. avgust – Međunarodni dan mladih

12. avgust – Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih obeležava se svake godine 12. avgusta kako bi se na pitanja mladih skrenula pažnja međunarodne zajednice i proslavio potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.

Ovaj dan daje priliku da se proslave i uvaže glasovi, akcije i inicijative mladih ljudi, kao i njihovo smisleno, univerzalno i ravnopravno angažovanje u svim sferama života.

Teme Međunarodnog dana mladih osnažuju inicijative kojima može da se istakne angažovanje mladih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou i da se, na taj mačin, obogate nacionalne i multilateralne institucije i procesi, kao i izvlačenje pouka iz kako se njihova zastupljenost i angažman u formalnoj institucionalnoj politici mogu značajno poboljšati.

Međunarodni dan mladih nastoji da angažuje mlade i ima za cilj preduzimanje inicijativa i akcija koje će povećati njihove mogućnosti da napreduju na raznim poljima.

Mladi sveta suočavaju se sa različitim izazovima i preprekama, u zavisnosti od toga u kom delu sveta žive. Mladi koji žive u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju skloniji su suočavanju sa mentalnim i socijalnim izazovima, dok se mladi koji žive u nerazvijenim zemljama zemlje suočavaju sa ekstremnim problemima ukorenjenim u nedostatku osnovnih potreba kao što su obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje.

Krovna organizacija mladih Srbije navodi da su nezaposlenost i niski prihodi najveći problem mladih u Srbiji.