40. nedelja u godini – Nacionalna nedelja dojenja

40. nedelja u godini – Nacionalna nedelja dojenja

Nacionalna nedelja dojenja se u našoj zemlji obeležava svake 40. nedelje u godini, a simbolika 40. nedelje je period koliko i obično traje trudnoća. U svetu se Nedelja dojenja obeležava svake prve nedelje avgusta.

Takođe je presudno predstavljati i podržati najugroženiju grupu novorođenčadi: prevremeno rođene bebe i novorođenčad koja se oslanjaju na intenzivnu medicinsku negu. Prevremeno rođena (i hospitalizovana) novorođenčad imaju čak veću korist od dojenja od svojih pravovremeno rođenih vršnjaka. Ipak, doje se manje a razlozi se razlikuju.

Često još uvek nisu u stanju da doje jer još uvek nisu u stanju da koordinišu sisanje i gutanje, na primer, ili njihov probavni sistem još nije dovoljno zreo. Druga prepreka može biti to što majke prevremeno rođenih beba ne dobijaju odgovarajuće informacije i podršku za pružanje majčinog mleka za svoju bebu. Emocionalni pritisak porodice i društva može biti još jedna velika prepreka.

Stoga je cilj Nacionalne nedelje dojenja da podigne svest o posebnoj situaciji majki prevremeno rođenih beba i hospitalizovane novorođenčadi kada je u pitanju dojenje. Njihov pristup dojenju mogao bi biti drugačiji i mogli bi se suočiti sa različitim izazovima kada je u pitanju dojenje bebe nego što bi to mogle učiniti majke pravovremeno rođene dece.