Gonoreja

Gonoreja je infekcija koja se prenosi polnim putem a izaziva je bakterija Neisseria gonorrhoeae. Mogućnost infekcije je podjednako zastupljena kod oba pola a najčešće se prenosi putem vaginalnog, oralnog i analnog seksualnog odnosa.

polno prenosive bolesti

Infekcijom su obično pogođeni uretra, rektum ili grlo, a kod osoba ženskog pola, infekcija se može naći i na cerviksu.

U većini slučajeva, gonoreja se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosima bilo kog tipa. Semena i presemena tečnost kao i vaginalna tečnost predstavljaju osnovna sredstva prenosa infekcije. Međutim, infekcija se ne može preneti ostalim vidovima kontakta, kao što su korišćenje istog pribora za jelo i piće, rukovanjem, poljupcem, kijanjem, kašljanjem ili sedenjem na istoj WC šolji.

Ekstragenitalna gonoreja može još zahvatiti i oči, ukoliko inficirana telesna tečnost dospe do sluznice oka. Usled toga nastaje Conjuctivitis gonorrhoica koji se karakteriše crvenilom konjuktiva, gnojnom sekrecijom i otokom očnih kapaka.

Gonoreja simptomi

Gonoreja je često asimptomatska, ali to ne znači da inficirana osoba ne može preneti bakteriju na druge. Iako se znaci infekcije mogu ispoljiti gotovo bilo gde u organizmu, u najvećem broju slučajeva simptomi postaju vidljivi u okviru genitalnog trakta.

Period inkubacije je vrlo individualan pa se simptomi mogu javiti u periodu od nekoliko dana do nekoliko meseci nakon rizičnog kontakta.

Gonoreja kod žena

Većina osoba ženske populacije nema gotovo nikakve simptome tokom početnih faza infekcije gonokokom. Čak i kada se pojave, simptomi mogu biti blagi, a osoba može pomisliti da su u pitanju urogenitalne infekcije. Žene kod kojih postoji infekcija izložene su velikom riziku od razvijanja ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, čak i kada simptomi nisu prisutni.

Kada se pojave, simptomi gonoreje kod žena uključuju:

 • bol i peckanje pri mokrenju
 • povećan vaginalni sekret
 • vanmenstrualno krvarenje
 • krvarenje posle seksualnog odnosa
 • bol u donjem stomaku i karlici.

Tokom trudnoće, gonoreja može izazvati komplikacije kao što su pobačaj, prevremeni porođaj, infekcija plodove vode i mala telesna težina novorođenčeta. Infekcija se takođe može preneti i na plod tokom porođaja. U tom slučaju se kod novorođenčeta najčešće javlja očna infekcija.

Gonoreja kod muškaraca

Kod osoba muškog pola, kao i kod žena, infekcija gonokokom može biti potpuno asimptomatska. Ukoliko se jave, simptomi gonoreje kod muškaraca uključuju:

 • bol i peckanje prilikom mokrenja
 • gnojni sekret iz penisa
 • bolne i naduvene testise (nešto ređe)

I kod žena i kod muškaraca, simptomi gonoreje mogu se javiti i na rektumu, a u te simptome se ubrajaju:

 • iscedak iz anusa
 • svrab
 • krvarenje
 • bol pri pražnjenju creva.

Gonoreja testiranje

Svaka seksualno aktivna osoba koja je imala nezaštićene seksualne odnose treba da obavi analize kojima se utvrđuje prisustvo infekcije.

Testiranje na gonoreju je potrebno obavljati jednom godišnje, naročito ako postoje faktori rizika.

Analiza urina i cervikalni bris su najčešće dijagnostičke metode kojima se utvrđuje infekcija u urogenitalnom traktu. Uzorak telesne tečnosti dobijen uzimanjem brisa se proverava putem NAAT testa (test na bazi amplifikacije nukleinske kiseline) ili se proverava uzimanjem kulture iz inficiranog područja.

Ukoliko se sumnja da se infekcija nalazi u usnoj duplji ili anusu, uzima se bris iz grla, odnosno analni bris.

U laboratorijama Aqualab možete uraditi i izuzetno pouzdanu PCR analizu na ovu polno prenosivu bolest, u okviru panela ili pojedinačno.

Lečenje

Uz pravovremenu dijagnozu i lečenje, gonoreja se može u potpunosti izlečiti, ali ne može proći sama od sebe i zahteva terapiju antibioticima (ciprofloksacinom, oflokscinom, levofloksacinom, itd.). Ukoliko terapija nema efekta, potrebno je uraditi antibiogram i pronaći odgovarajući antibiotik.

Ova bakterija je osetljiva na širok spektar antibiotika, zato se njima ne mogu lečiti i posledice koje mogu nastati usled nelečene infekcije.

Seksualne odnose treba izbegavati od početka primene terapije sve do potpunog izlečenja.

Komplikacije

Gonokokna infekcija koja se pravovremeno ne leči može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Nelečena gonoreja kod žena se može proširiti na matericu i jajovode, pa postoji velika šansa da će inficirana osoba razviti i zapaljensku bolest karlice. Direktne posledice toga mogu biti sterilitet ili vanmaterična (ektopična) trudnoća.

Ukoliko se na vreme ne leči, gonokokna infekcija kod muškaraca može dovesti do akutnog zapaljenja epididimisa čija direktna posledica može biti sterilitet.

Kod oba pola učestale su i ostale komplikacije jer se gonoreja može proširiti i na ostale organe. Tom prilikom od infekcije mogu nastradati zglobovi, koža i drugi organi. Kada bakterija dospe do zglobova putem krvotoka, dovodi do septičkog artritisa za koji je karakteristično oticanje zglobova, ukočenost i smanjena pokretljivost.