Vitamin D

Vitamin D (kalciferol) obično nosi naziv i “vitamin sunca”. U vitamin D spadaju 7 sterodinih vitamina a dva najbitnija su vitamin D3 (holekarciferol), koji se proizvodi u koži i vitamin D2 (ergokalciferol) koji je biljnog porekla. Među njima postoje neznatne razlike u strukturi, ali su zato njihovi efekti jednaki i dele zajedničke mehanizme dejstva. Iz tog razloga, obe forme vitamina imaju oznaku vitamina D.

SUPLEMENTI VITAMINA D

Značaj vitamina D

Ovaj vitamin pomaže u apsorpciji kalcijuma iz hrane, pa stoga igra ključnu ulogu u održavanju tvrdoće kostiju. On deluje na bubrege, kosti i tanko crevo, a rezultat toga je povišen nivo fosfata i kalcijuma u krvi.

Takođe, on obezbeđuje i normalan rast i mineralizaciju kostiju. Uz to, kontroliše i ekspresiju gena u ostalim tkivima zajedno sa ćelijama mišića, imunog sistema, reporduktivnih organa i krvnih sudova. Nova istraživanja ukazuju na to da ovaj vitamin ima i bitnu ulogu u sprečavanju kancera, srčanih oboljenja, moždanog udara, Alchajmerove bolesti, depresije, dijabetesa, multiple skleroze a takođe može usporiti i proces starenja.

Deficijencija vitamina D nastaje iz nekoliko razloga:

  • Nedovoljan unos vitamina D kroz ishranu. Nedostatak ovog vitamina je najčešće prisutan kod vegetarijanaca, jer se on uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla.
  • Nedovoljno vreme provedeno na sunčevoj svetlosti
  • Nemogućnost organizma da prevede vitamin D u aktivan oblik. Tokom godina, bubrezi gube sposobnost da prevode vitamin D u aktivan oblik
  • Stanja kao što su cistična fibroza, Kronova bolest, ili celijakija često izazivaju neadekvatnu apsorpciju ovog vitamina
  • Gojaznost
  • Način njegove sinteze u koži nakon izlaganja suncu

Aqualab laboratorije preporučuju da proverite nivo ovog vitamina u krvi i na vreme uvedete suplemente ukoliko su neophodni.