Svetski dan borbe protiv raka

4. februar - Svetski dan borbe protiv raka

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se širom sveta svakog 4. februara.

Više od jedne trećine malignih oboljenja se može sprečiti. Druga trećina se može izlečiti ako se bolest rano otkrije i pravilno leči.

Danas se o raku znam više nego ikad ranije. Ulaganjem u istraživanja i inovacije, možemo postići u smanjenu stopu malignih bolesti, podići svest o merama prevencije i poboljšanju dijagnostičkih metoda, lečenja i opravka pacijenata obolelih od karcinoma.

Poslednjih godina, Ujedinjene nacije i Svetska zdravstvena organizacija prepoznale su hitnu potrebu za globalnim učešćem u projektima koji će doprineti smanjenju stope oboljevanja i smrtnih ishoda kod osoba koje boluju od karcinoma.

Svetski dan borbe protiv raka se obležava svakog 4. februara i predstavlja globalnu inicijativu za ujedinjenje pod okriljem Unije za međunarodnu kontrolu raka (UICC). Podizanjem svesti širom sveta, unapređivanjem obrazovanja i katalizom ličnih, kolektivnih i vladinih akcija, udruženim snagama se radi na tome da ponovo zamislimo svet u kojem će milioni života biti spašeni od ovih opasnih bolesti.

Svake godine se kod nas ali i u svetu, organizuju stotine aktivnosti i događaja čiji je osnovni cilj da deluju kao snažan podsetnik da svi moramo da igramo ulogu u smanjenju globalne učestalosti maligniteta.

U Srbiji, na godišnjem nivou, od malignih bolesti oboli 36 000 ljudi, od kojih 20 000 i izgubi tu bitku. U muškoj populaciji u našoj zemlji, najučestaliji vid karcinoma su karcinom prostate, debelog creva i bešike, dok su žene najčešće pogođene karcinomom grlića materice, rakom dojke, pankreasa i debelog creva.

Zahvaljujući globalnim inicijativama, i u našoj zemlji je započet program redovnih skrininga, kojem se do sada odazvalo preko 80% populacije koja je dobila poziv za testiranje.