14. novembar – Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

14. novembar – Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Svetska zdravstvena organizacija je počela da obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog eskalacije zdravstvene opasnosti koju predstavlja dijabetes. Obeležava se svake godine 14. novembra, na rođendan Sera Frederika Bantinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin.

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti je najveća svetska kampanja za podizanje svesti o dijabetesu, i uspeva da dopre do preko milijardu ljudi u više od 160 zemalja. Kampanja skreće pažnju na pitanja od najveće važnosti za svet dijabetesa i drži dijabetes čvrsto u žiži javnosti.

Na globalnom nivou, procenjeno je da je 422 miliona odraslih osoba živelo sa dijabetesom u 2014. godini, u poređenju sa 108 miliona 1980. godine. Globalna prevalencija dijabetesa se skoro udvostručila od 1980. godine, sa 4,7% na 8,5% u odrasloj populaciji. Ovo odražava porast povezanih faktora rizika kao što su prekomerna težina ili gojaznost. Tokom protekle decenije, prevalencija dijabetesa je brže rasla u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom nego u zemljama sa visokim dohotkom.

Dijabetes je glavni uzrok slepila, otkazivanja bubrega, srčanog udara, moždanog udara i amputacije donjih udova. Zdrava ishrana, fizička aktivnost i izbegavanje upotrebe duvana mogu sprečiti ili odložiti dijabetes tipa 2. Pored toga, dijabetes se može lečiti i njegove posledice mogu se izbeći ili odložiti lekovima, redovnim pregledom i lečenjem komplikacija.

U našoj zemlji, ovaj zdravstveni problem ima preko 700 000 ljudi. Takođe je bitno napomenuti i da su troškovi zdravstvene zaštite osoba koje boluju od dijabetesa dvostruko ili trostruko veće u odnosu na osobe koje ne boluju od šećerne bolesti.