24. mart – Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se 24. marta svake godine. Ovaj datum se obeležava sa ciljem podizanja svesti o tuberkulozi (TB) i zalaganja za ulaganje napora da se ova bolest eliminiše.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je prvi Svetski dan borbe protiv tuberkuloze 24. marta 1982. godine, sto godina nakon što je dr. Robert Koh otkrio Micobacterium tuberculosis, bakteriju koja uzrokuje TB.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, zabeležio je pad od 4% u broju obolelih od tuberkulza između 2014.i 2018.godine. Iako je ova brojka pokazatelj napretka, i dalje se nisu dotigle predviđene stope u lečenju pacijenata obolelih od tuberkuloze.

U 2018. godini prijavljeno je 52 862 slučaja tuberkuloze u 30 zemalja Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora (EU / EEP).

Od svih prijavljenih slučajeva tuberkuloze, njih 40 625 (76,9%) je novodijagnostikovano, a 36 047 (68,2%) je potvrđeno kulturom ili testom amplifikacije razmaza i nukleinske kiseline. Odrasle starosne grupe imale su veću stopu prijavljivanja nove i ponovljene infekcije tuberkulozom od dece mlađe od 15 godina. Deca mlađa od 15 godina činila su 4,0% svih novih slučajeva i slučajeva recidiva.

Srećom, Srbija spada u jednu od zemalja kod kojih se beleži konstantan pad u broju obolelih od tuberkuloze. Procene su da oko 11 stanovnika na njih 100 000 oboli od ove bolesti u našoj zemlji, što se smatra izuzetno nisкim оptеrеćеnjеm tubеrкulоzоm u poređenju sa ostalim zemljama Evrope.