11. jul – Svetski dan stanovništva

11. jul – Svetski dan stanovništva

Svetski dan stanovništva se obeležava 11. jula, još od 1989. godine kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila datumom od javnog značaja. Osnovni cilj kampanja koje se pokreću tog datuma jeste skretanje pažnje na goruće probleme i izazove sa kojima se suočava globalna populacija.

Zvanični podaci Ujedinjenih Nacija navode da na svetu trenutno živi 7 853 172 165 stanovnika (blizu 8 milijardi). Najviše stanovnika, po redu, imaju Kina, Indija, SAD i Indonezija. Predviđa se da će do 2050. godine gotovo trećina svog stanivništva sveta živeti u Kini i Indiji.

U narednih 80 godina, svetska populacija bi mogla da dostigne brojku i do čak 12 milijardi, što može predstavljati ozbiljan problem.

Iako na svetu postoji dovoljno hrane za sve, Afrika i dalje ostaje kontinent na kojem svakodnevno ljudi umiru u gladi. Neravnomerna distribucija resursa nastaviće da stvara probleme čovečanstvu, dovodeći do još veće neravnoteže među nacijama.

Stanovništvo naše zemlje čini svega 0.1 odsto ukupne svetske populacije, a po prvi put u istoriji naše zemlje, broj stanovnika je spao ispod 7 miliona. To nas čini 98.po redu zemljom na svetu po broju stanovnika. Čak 60 odsto svih stanovnika naše zemlje živi u gradovima, i taj trend konstantno raste.

Ukoliko čovečanstvo nastavi sa ovom stopom rasta, suočićemo se sa velikim egzistencijalnim problemima i nestašicom hrane i vode. 11.jula je potrebno skrenuti pažnju na neophodnost racionalne upotrebe resursa kako bi globalna populacija mogla da gleda u svetlu budućnost.