7. april – Svetski dan zdravlja

7. april – Svetski dan zdravlja

Svake godine 7. aprila obeležava se Svetski dan zdravlja. Od svog osnivanja na Prvoj zdravstvenoj skupštini 1948. godine, i od stupanja na snagu 1950. godine, proslava ovog dana ima za cilj stvaranje svesti o određenoj zdravstvenoj oblasti koja predstavlja prioritet za svaku godinu.

Tokom poslednjih 50 godina, kampanje ovog tipa su skrenule pažnju na važne zdravstvene probleme poput mentalnog zdravlja, brige o majkama i deci, i klimatskih promena. Proslave se obeležavaju aktivnostima koje nisu fokusirane samo na taj konkretan datum, nego se apeluje na javnost da se briga o zdravlju sprovodi tokom cele godine i služi kao prilika da se svetska pažnja usmeri na ove važne aspekte globalnog zdravlja.

Svetski dan zdravlja u 2020. godini bio je povod da se u prvom planu nađu zdravstveni radnici, pogotovo medicinske sestre, tehničari i babice, koji su igrali presudnu ulogu u brizi o stanovništvu tokom epidemije koronavirusa.

Prenapregnuti zdravstveni sistemi, iscrpljeni zdravstveni radnici, od kojih su mnogi i izgubili živote usled infekcije koronavirusom, došli su u žižu fokusa celog sveta. Imajući sve to u vidu, Svetska zdravstvena organizacija je donela preporuke za jačanje zdravstvenog sistema i pružanje podrške zdravstvenim radnicima, kroz materijalnu i nematerijalnu podršku.

Osnovni cilja Svetske zdravstvene organizacije jeste upravo univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom ali i adekvatan odgovor na vanredne situacije, od kojih je vanredna situacija izazvana epidemijom COVID-19 i dalje aktuelna.