Kandida – uzroci, simptomi i lečenje

U određenim situacijama kao što su pad imuniteta, neregulisana hiperglikemija, prekomerno korišćenje antibiotika, hormonski disbalans, ili trudnoća, dolazi do prekomernog rasta kandide. Tada, najzastupljenija vrsta ove gljivice - Candida albicans - može da pređe u patogenu formu i izazove gljivičnu infekciju (kandidijazu).

kandida

Kandida je gljivica koja je sastavni deo normalne fiziološke mikroflore čoveka.

Šta je kandida?

Kandida je dimorfna gljivica koja može da raste i kao kvasnica ili kao filamentozna gljivica.

Postoji više od 20 različitih vrsta ove gljivice koje mogu da budu uzročnici infekcije kod ljudi, ali većinu infekcija izazivaju Candida albicans, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida crusei i Candida tropicalis.

Candida albicans pripada rodu kvasca i prirodno je zastupljena u orofarinksu i gornjim partijama respiratornog trakta, kao i na sluznicama gastrointestinalnog trakta i vagine.

U određenim situacijama kao što su pad imuniteta, neregulisana hiperglikemija, prekomerno korišćenje antibiotika, hormonski disbalans, ili trudnoća, dolazi do prekomernog rasta kandide. Tada, najzastupljenija vrsta ove gljivice – Candida albicans – može da pređe u patogenu formu i izazove gljivičnu infekciju (kandidijazu).

Kandida u ustima

Oralnu kandidijazu najčešće uzrokuje Candida albicans koja je kod mnogih zdravih osoba prisutna u usnoj duplji kao deo fiziološke flore.
Uzročnici nastanka oralne kandidijaze mogu biti neadekvatna ishrana, dijabetes, dugotrajna upotreba antibiotika i citostatika, ali su mnogo češći uzrok infekcije lokalni uzročnici poput neredovne i neodgovarajuće oralne higijene, prekomerne upotrebe cigareta i alkohola, itd.

Oralna kandidijaza se obično ispoljava kroz bele naslage na ždrelu, nepcu i jeziku. Takođe, može se javiti i neprijatan zadah i osećaj peckanja i bola na jeziku. U pojedinim slučajevima se kao simptomi mogu javiti i fisure (pukotine) u uglovima usana, kao i gubitak čula ukusa.

Kandida u gastrointestinalnom traktu

Glavnu ulogu u nastanku crevne kandidijaze igra neadekvatna ishrana koja se bazira na belom šećeru i brašnu, gaziranim i kofeinskim napicima. Takođe, treba znati i da alkohol doprinosi nekontrolisanom razmnožavanju ove gljivice.

Pored neadekvatnog režima ishrane, crevnoj kandidijazi doprinosi i hroničan stres, dugoročna upotreba antibiotika, ili bilo koji faktori koji dovode do slabljenja imunog sistema.

Crevna kandidijaza se može ispoljiti kroz gasove i nadimanje, svrab perianalne regije, problemima sa varenjem, sluz u stolici i loš zadah.
Pojedine studije su došle do zaključka da prisustvo prevelikog broja kandide u crevima može dovesti do hroničnih zapaljenja sluznice creva, kao što je Kronova bolest.

Kandida u reproduktivnom traktu

Vaginalna kandidijaza je jedna od najčešćih upala sluznice vagine (vaginitisa). Među najučestalijim uzročnicima kandidijaze nalazi se Candida albicans, a nešto ređe i Candida glabrata. Kod zdravih ženskih osoba, kandida je prisutna u sluznici vagine i ne izaziva nikakve tegobe, osim ako ne dođe do njenog prekomernog razmnožavanja. Prekomeran rast kandide, u tom slučaju, može biti izazvan padom imuniteta, nekontrolisanom i dugoročnom upotrebom antibiotika, upotrebom vaginalnih irigatora (ispiranjem vagine), parfimisanim higijenskim sprejevima i sintetičkim vešom.

Iako kod nekih žena vaginalna kandidijaza može biti potpuno asimptomatska, u većini slučajeva je praćena intenzivnim svrabom u predelu vulve, iritacijom vagine, gustim beličastim sekretom bez mirisa.

Vaginalna kandidijaza može biti veoma uporna sa čestim recidivima.

Kod osoba muškog pola, kandidijaza intimnih delova može se ispoljiti kroz svrab glansa i prepucijuma, crvenkaste promene na glansu ili beličasti iscedak.

Sistemska kandidijaza

Sistemska kandidijaza predstavlja najozbiljniji vid prekomernog razmnožavanja kandide u organizmu.

Za razliku od lokalnih kandidijaza o kojima je već bilo reči, sistemska kandidijaza zahvata ceo organizam, čineći je veoma opasnom po zdravlje. Tom prilikom, kandida može prodreti do dubljih tkiva i izazvati: endokarditis (zapaljenje srčanih zalizaka), vensku trombozu, konjuktivitis, neutropeniju, itd.

Prisustvo hroničnih oboljenja (HIV / AIDS, dijabetes, autoimuna oboljenja poput Hašimoto tireoiditisa ili lupusa) dovodi do slabljenja imuniteta i predstavlja poseban faktor rizika od sistemske kandidijaze. Ukoliko do nje dođe, kandida dospeva u krvotok obolele osobe odakle se može proširiti na gotovo sve organe.

Sistemsku kandidijazu karakterišu hroničan umor, osećaj slabosti u mišićima, iscrpljenost, manjak koncentracije, razdražljivost, osipi i ekcemi, ali i svi ostali gorenavedeni simptomi svojstveni lokalnim kandidijazama.

Testiranje kandide

U zavisnosti od simptomatologije, vrše se laboratorijska ispitivanja i fizikalni pregled sa iscrpnom anamnezom.

Kod vaginalne kandidijaze, potrebno je obaviti ginekološki pregled i mikroskopski pregled vaginalnog brisa. Ukoliko se sumnja na crevnu kandidijazu, obavlja se analiza uzorka fecesa, pri čemu je potrebno izvršti uzorkovanje tri uzastopna puta. Prisustvo kandide u bilo kojem od tri uzorka je dovoljno da se dijagnostikuje kandidijaza.

Mikroskopskim pregledom se može utvrditi i prisustvo kandide u ustima.

Serološkim testovima na IgG, IgM i IgA antitela utvrđuje se prisustvo kandide bilo gde u organizmu, pri čemu svaki od ovih parametara ukazuje na novonastalu, odnosno hroničnu kandidijazu.

Specifično se može uraditi i leukocitarna formula, pomoću koje se određuje nivo leukocita i neutrofila. Smanjen broj leukocita i povišen broj neutrofila mogu (ali ne moraju nužno) biti posledica nekontrolisanog rasta kandide, pa se ova metoda može primeniti i prilikom postavljanja dijagnoze.

Analizom urina se može utvrditi i prisustvo razgradnog produkta kandide – D-arbinitola, koji je jedan od pokazatelja povišenog rasta ove gljivice.

U prostorijama Aqualab laboratorija možete obaviti serološke testove na IgG, IgM i IgA antitela, kao i leukocitarnu formulu i analizu pomenutih briseva.

Lečenje kandide

Kandidijaza se pre svega leči medikamentozno (antimikoticima na bazi imidazola), ali se mnogi pacijenti odlučuju i za metode lečenja prirodnim putem.

Za terapiju blage do umerene kandidijaze primenjuje se lokalna terapija, u okviru koje se kao najefikasniji lek pokazao mikonazol. Lek se koristi u formi oralnog gela. Teži oblici oralne kandidijaze se leče sistemskom terapijom (flukonazolom i itrakonazolom). Ista terapija primenjuje se i za crevnu kandidijazu.

Vaginalna kandidijaza se leči vaginalnim kremom ili vaginaletama kao što su Kansen, Mycoril ili Canesten. Kako bi se ponovo uspostavila normalna vaginalna flora i regulacija pH, potrebno je koristiti i probiotske kapsule.

Ishrana

Kako bi se ublažili simptomi infekcije kandidom i smanjilo prekomerno razmnožavanje ove gljivice, potrebno je pridržavati se posebnog dijetetskog režima.

U okviru režima ishrane, potrebno je smanjiti unos šećera, glutena, alkohola, pojedinih mlečnih proizvoda i štetnih aditiva. Nasuprot tome, u ishranu je potrebno uvesti voće sa niskim nivoom šećera, povrće bez skroba i namirnice bez glutena.

Lečenje kandide jogurtom

Laktobacili su probiotici koji se nalaze u jogurtu, posebno u kefiru. Poznato je da kefir pomaže u održavanju crevne flore. Potrebno je konzumirati ga u umerenim količinama (1-2 čaše dnevno) svakog dana.

Lečenje kandide medom

Dokazano je da med ima antifungicidno dejstvo. Ipak, nisu sve vrste meda jednake u borbi protiv kandide, jer imaju različit glikemijski indeks. Kao što je poznato, kandida se hrani šećerom pa je dobro izabrati med koji ima nizak glikemijski indeks, a to je upravo bagremov med.

Lečenje kandide belim lukom

Beli luk ima moćna antifugalna i antibakterijska svojstva, a u borbi protiv ove gljivice naročito je delotvoran alil alkohol koji beli luk sadrži. Možete ga dodavati jelima ili koristiti zasebno po sopstvenom ukusu.

Lečenje kandide kurkumom i cimetom

Cejlonski (organski) cimet i kurkuma su dva magična začina u borbi protiv kandide. Pojedine studije su dokazale da je efekat kurkume na kandidu jači čak i od flukonazola, koji se inače prepisuje pacijentima. Organski cimet je izrazito učinkovit u borbi protiv bakterija i gljivica.

Lečenje kandide gljivama

Određeni tipovi gljiva su odlično sredstvo u borbi protiv kandide. Gljive sadrže nizak nivo ugljenih hidrata, a samim tim i prostih šećera. Posebno su blagotvorne medicinske gljive, pogotovo reishi. Najbolje je ne obrađivati ih termički, kako ne bi izgubile svoja lekovita svojstva i aktivne sastojke.