Treća nedelja aprila – Evropska nedelja imunizacije

Treća nedelja aprila – Evropska nedelja imunizacije

Evropska nedelja imunizacije obeležava se svake godine u trećoj nedelji aprila. Imunizacija predstavlja jednu od najdelotvornijih zdravstvenih inicijativa, čija je glavna svrha prevencija zaraznih bolesti, poput difterije, dečije paralize, velikog kašlja, tetanusa, hepatitisa B, i raka grlića materica koje izaziva infekcija humanim papiloma virusom.

I pored velikog uspeha koji je rezultat kampanja za imunizaciju, podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju na veliki broj smrtnih ishoda izazvanih morbilima, tetanusom, difterijom i rotavirusnim infekcijama. Nažalost, najveći broj žrtava su deca mlađa od 5 godina.

Prema istraživanjima UNICEF-a za Republiku Srbiju, stepen imunizacije i spremnost građana da se vakcinišu su u blagom padu u poslednjih 6 godina. Glavni razlozi ovog trenda su razočarenje u zdravstvene preporuku, nepoverenje u zdravstveni sistem i verovanje u teorije zavere. Ipak, ohrabruje to da je čak 92% roditelja pratilo kalendar imunizacije i postupilo u skladu sa njim. Svega 4% roditelja i staratelja navodi da i dalje gaje sumnju u vezi sa ponedinim vakcinama, 3% je i dalje neodlučno, dok 1% roditelja i staretelja u potpunosti odbija da vakciniše decu.

Cilj Evropske nedelje imunizacije je taj da se uz pomoć osnaživanja pozitivnog stava prema imunizaciji, edukacijom javnosti o njenom značaju, i timskim naporom građana i vladinih tela, dostigne što viši stepen otpornosti društva na pojedine zarazne bolesti i spreče smrtni ishodi koje one mogu da izazovu.