Upala jajnika

Upala jajnika (oophoritis) nastaje kao posledica prekomernog razmnožavanja patogenih mikroorganizama koji normalno nastanjuju urogenitalni trakt žene.

Oophoritis

Upalom jajnika nisu zahvaćeni samo jajnici već se infekcija može proširiti i na matericu i jajovode. U pojedinim slučajevima, upala jajnika može da se prenese na ceo urogenitalni trakt pri čemu može zahvatiti i mokraćnu bešiku.

Kako nastaje upala jajnika?

Upala jajnika najčešće nastaje kao posledica polno prenosive infekcije, poput hlamidije ili gonoreje.

Bakterije Trichomonas vaginalis (trihomonas), Chlamydia trachomatis (hlamidija) ili Neisseria Gonorrhoeae (gonoreja) se prenose putem seksualnog kontakta i ubrajaju se u najčešće izazivače upale jajnika.

Zabluda je da se upala jajnika može dobiti prehladom.

Upala jajnika može nastati i kao posledica zapaljenske bolesti karlice. Zapaljenska bolest male karlice je inflamatorno oboljenje ženskih reproduktivnih organa koje najčešće nastaje tako što bakterije iz vagine dospeju do materice, jajnika i jajovoda.

Simptomi ovog oboljenja mogu biti blagi do umereni, dok neke žene neće iskusiti nikakve simptome. U tom slučaju oboljenje se ne može otkriti sve dok ne dođe do razvoja hroničnog bola u maloj karlici ili do poteškoća sa začećem.

Ukoliko simptomi postoje, najčešće su u pitanju: bol u maloj karlici, pojačan vaginalni sekret neprijatnog mirisa, vanmenstrualno krvarenje, bol prilikom seksualnog odnosa, povišena temperatura, bolno i učestalo mokrenje…

Upala jajnika simptomi

U samim počecima infekcije, upala jajnika može biti potpuno asimptomatska. Infekcijom ne moraju nužno biti zahvaćena oba jajnika. Ponekad može biti zahvaćen samo jedan jajnik (unilateralna infekcija) ili oba (bilateralna infekcija).

Kada se pojave, simptomi mogu biti veoma blagi ali kako infekcija napreduje, postaju sve osetniji.

Simptomi upale jajnika uključuju:

 • bol u donjem stomaku i karlici
 • obilno menstrualno krvarenje
 • međumenstrualno krvarenje
 • bol ili krvarenje prilikom polnog odnosa
 • obilan sekret, često neprijatnog mirisa
 • peckanje i bol pri mokrenju
 • otežano mokrenje.

Simptomi se mogu javljati postepeno i njihov intenzitet može da varira.

Faktori rizika

S obzirom da je najčešći uzrok upale jajnika infekcija koja se prenosi seksualnim odnosima, nezaštićeni seksualni odnosi su jedan od najvećih faktora rizika.

Do infekcije može doći i usled:

 • nepravilno i nehigijenski postavljenih sredstava mehaničke kontracepcije (dijafragme ili cervikalne kape)
 • kiretaže
 • pobačaja
 • nelečene vaginalne kandidijaze

Komplikacije

Nelečena upala jajnika može dovesti do ozbiljnih posledica po jajnike i jajovode. Oštećenja na jajovodima mogu prouzrokovati vanmateričnu trudnoću.

Ukoliko se blagovremeno leči, upala jajnika ne utiče nepovoljno na plodnost. Ukoliko se ne leči, infekcija može da izazove opstrukcije u jajovodima koje dovode do infertiliteta,bukoliko se hirurškim putem ne otklone.

Dijagnoza

Dijagnoza upale jajnika postavlja se na osnovu detaljno uzete anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvuka, laboratorijske analize krvi i na osnovu cervikalnog i vaginalnog brisa.

Kada je u pitanju laboratorijska analiza krvi, kod upale jajnika uočavaju se: povišena sedimentacija, povećan broj leukocita i povišena vrednost CRP (C-reaktivnog proteina).

Cervikalni i vaginalni bris omogućavaju otkrivanje uzročnika infekcije, odnosno upale jajnika. Najčešće su u pitanju bakterije Chlamydia trachomatis ili Neisseria Gonorrhoeae.

Analizom urina se može uočiti povišen nivo leukocita što izvesno ukazuje na postojanje upale.

Ultrazvučnim pregledom se ne može utvrditi upala jajnika na samom početku infekcije.

Ukoliko se upala jajnika ne može konstatovati bilo kojom od ovih metoda, potrebno je uraditi laparoskopiju – minimalno invazivnu hiruršku proceduru, prilikom koje se u malu karlicu uvodi sonda kroz rez na stomaku i vizuelnim putem se utvrđuje prisustvo promena na tkivima.

Lečenje

Metode lečenja upale jajnika zavisiće od uzročnika.

Ukoliko je uzrok upale infekcija izazvana hlamidijom ili gonorejom, prepisuju se antibiotici. Neretko se dešava da su izazivači infekcije udruženi, tj. da je infekcija nastala usled ne samo jedne već nekoliko vrsta bakterija (streptokoke, ešerihije, stafilokoke itd.). U tom slučaju u terapiju se može uključiti i nekoliko različitih antibiotika, a u izuzetnim slučajevima se može uraditi i antibiogram ukoliko terapija nije delotvorna.

Da bi se sprečila ponovna transmisija infekcije, potrebno je i lečenje partnera.

Antibiotici se ne smeju uzimati napamet jer se pored izostanka delotvornosti terapije, zdravstveno stanje pacijentkinje može dodatno zakomplikovati.

Upala jajnika se, pored medikamentozne terapije, leči i uz pomoć lekovitog bilja. Lekovito bilje može pomoći isključivo u početnim fazama infekcije, kada komplikacije još uvek nisu toliko izražene.

Alternativna terapija lekovitim biljem podrazumeva, pre svega, čajeve i to uvin čaj, čaj od virka, čaj od nevena i lista maline. Kupke i obloge od preslice, hajdučke trave i koprive se takođe smatraju izrazito blagotvornim u lečenju upale jajnika.