Trigliceridi

Trigliceridi su familija lipida koja se sastoji od glicerola i masnih kiselina. Najvećim delom se apsorbuju iz hrane. Endogeno se sintetišu iz ugljenih hidrata i masnih kiselina. Služe kao energetsko gorivo za obavljanje osnovnih životnih funkcija. Merenje koncentracije triglicerida je veoma važno za dijagnozu i kontrolu hiperlipidemija. Ove bolesti su genetske ili mogu biti posledica diabetes mellitusa, nefroze ili poremećaja endokrine funkcije.

Trigliceridi predstavljaju nezavisan faktor rizika za aterosklerozu i metabolički sindrom. Osobe sa hipertenzijom, gojazne osobe ili osobe sa dijabetesom nose veći rizik u odnosu na osobe koje ne poseduju ove faktore. Preporučuje se da sve osobe starije od 20 godina treba svakih pet godina da određuju ukupan holesterol, HDL, LDL holesterol i trigliceride, zbog procene rizika od dobijanja koronarne bolesti.

Uzorak: s
Metoda: SPF
Vreme izdavanja: 6h
Cena: 150 din.