Upala bešike

Bešika je kesasti organ veličine kruške koji služi kao rezervoar za urin. Pri pražnjenju, mokraća iz bešike prolazi kroz uretru, a potom dospeva u spoljašnju sredinu. Kod muškaraca je uretra nešto duža, pa su zato muške osobe manje sklone upali bešike nego osobe ženskog pola.

urinarne infekcije

Kada se upala nalazi u gornjem delu urinarnog trakta, govorimo o upali bubrega a kada je upala lokalizovana u donjim delovima urinarnog trakta, radi se o upali bešike (cistitisu).

Upala bešike – uzroci

Upala bešike nastaje kada bakterije putem uretre prodru u unutrašnjost bešike.

Među najčešćim izazivačima upale bešike je bakterija Ešerihija koli, koja i inače nastanjuje urogenitalni trakt. Usled pada imuniteta, ali i nekih drugih faktora, može doći do prekomernog razmnožavanja ove bakterije, a to dovodi do upale bešike. Pored E.coli, u ostale, ne tako česte uzročnike, se ubrajaju i bakterije poput enterokoka, Staphylococcus saprophyticus ili Klebsiella pneumoniae.

Kod intersticijalnog cistitisa, ipak, uzročnici zapaljenja nisu poznati. Ovo zapaljenje bešike karakteriše bol u maloj karlici i otežano mokrenje, koji se javljaju periodično. Mehanizam nastanka ovog oboljenja i njegova etiologija i dalje nisu poznati jer laboratorijske pretrage kod pacijenata sa ovim oboljenjem ne pokazuju nikakve abnormalnosti u parametrima zapaljenja.

Kamen u mokraćnoj bešici ne može samostalno izazvati upalu iako izaziva simptome slične upali. Do toga dolazi zto što kamen može oštetiti unutrašnji zid bešike i njenu sluzokožu, pa tako prirodna barijera bešike biva narušena. Samim tim, bakterije i ostali patogeni organizmi lakše prodiru do unutrašnjosti bešike, što može dovesti do upale.

Upala bešike izazvana gljivicama kao što je Candida albicans se obično javlja kod pacijenata koji imaju plasiran urinarni kateter ili posle primene antibiotske terapije. Često se dešava da se gljivične i bakterijske infekcije bešike javljaju istovremeno.

Seksualno prenosive bolesti, poput hlamidije ili gonoreje, ne mogu izazvati upalu bešike ali zato mogu izazvati simptome koji liče na simptome cistitisa – bol u maloj karlici i peckanje pri mokrenju.

Kako bi se upala bešike preventovala, potrebno je prazniti bešiku u kratkom roku nakon što se oseti potreba za pražnjenjem. Odlaganje mokrenja dovodi do dužeg zadržavanja patogena u bešici, a samim tim i do povećanja šanse da dođe do upale.

Česte urinarne infekcije mogu biti posledica nekog hroničnog oboljenja, poput dijabetesa.

Upala bešike simptomi

 • peckanje i bol pri mokrenju
 • često noćno mokrenje
 • zamućen izgled urina, često neprijatnog mirisa
 • iznenadna potreba za mokrenjem koju je teško kontrolisati
 • inkontinencija
 • hematurija (krv u mokraći)
 • bol u maloj karlici ili donjem delu leđa
 • drhtavice
 • povišena telesna temperatura
 • veoma niska telesna temperatura
 • bol tokom seksualnog odnosa, kod žena
 • bol nakon seksualnog odnosa, kod muškaraca

Dijagnoza

U postavljanju dijagnoze, najčešće se uzima anamneza, analizira klinička slika i vrše se laboratorijska ispitivanja.

Urinokulturom i analizom urina se utvrđuje postojanje infekcije.

Kako bi se isključila mogućnost postojanja neke seksualno prenosive bolesti koja izaziva simptome slične upali bešike, potrebno je uraditi i vaginalni bris ili mikrobiloška ispitivanja uretre.

Ukoliko laboratorijski nalazi nisu dovoljno jasni, ili postoji osnovana sumnja da upalu bešike izazivaju trajna oštećenja urotrakta, može se uraditi i cistoskopija – blago invazivna procedura pri kojoj se u uretru pacijenta ili pacijentkinje uvodi tanka sonda, kako bi se stekao uvid u unutrašnjost bešike. Ponekad se cistoskopijom mogu otkriti polipi, kamenac, povrede ili maligne promene na bešici (tumor bešike).

Lečenje

Lečenje upale bešike podrazumeva primenu medikamenata ali i alternativnih metoda lečenja i prevencije.

U okviru medikamentozne terapije, prepisuju se analgetici (za ublažavanje bolnih simptoma upale) i antibiotici (koji eliminišu izazivače infekcije). U slučaju upale bešike, obično se prepisuju amoksicilin, doksiciklin i ciprofloksacin.

Veoma je bitno primeniti terapiju kako je propisano i ne prestajati čim se simptomi ublaže ili potpuno prestanu. Ukoliko se valjano ne izleči, infekcija se može ponovo pojaviti.

Nelečena upala bešike može izazvati širenje infekcije na gornje partije urinarnog trakta, pri čemu može izazvati i upalu bubrega.

Uz redovnu terapiju, po pravilu, treba piti što više tečnosti kako bi se bešika ispirala.

U alternativne metode lečenja upale bešike spada i ispijanje biljnih čajeva koji imaju diuretsko dejstvo. Čajevi od peršuna, uve, koprive i brusnice su veoma delotvorni u lečenju urinarnih infekcija.